Tehnologija

Svetski mediji: Fejsbuk planira da promeni ime kompanije - fokus se stavlja na metaverzum

Komentari

Autor: Euronews Srbija, The Verge

20/10/2021

-

09:49

Svetski mediji: Fejsbuk planira da promeni ime kompanije - fokus se stavlja na metaverzum
Mark Zuckerberg - Copyright Tanjug/AP/Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Fejsbuk planira da promeni naziv svoje kompanije sledeće nedelje, kako bi novo ime odrazilo fokus kompanije na izgradnju "metaverzuma", preneo je portal The Verge, navodeći "dobro obavešten izvor iz kompanije". Iz Fejsbuka su za Euronews Srbija povodom ovih navoda rekli da ne komentarišu glasine ili spekulacije.

Kako navodi The Verge, o promeni naziva osnivač i predsednik kompanije Mark Zakerberg planira da govori 28. oktobra.  Cilj novog naziva je da odrazi ambiciju tehnološkog giganta da ne bude poznat samo po društvenoj mreži. Vest o promeni imena ove kompanije preneli su brojni svetski mediji, a rebrendiranje bi verovatno Fejsbuk aplikaciju označilo samo kao jednog od mnogih proizvoda u okviru matične kompanije koja obuhvata Instagram, WhatsApp, Okulus i druge.

Čelnik kompanije Fejsbuk, Mark Zakerberg, najavio je nedavno planove o otvaranju 10.000 radnih mesta u Evropi u narednih pet godina, upravo kako bi se radilo na pravljenju metaverzuma.

U pitanju je verzija virtuelne stvarnosti - bolje rečeno, digitalni svet, u kome će ljudi moći da se "kreću" koristeći različite uređaje, i da komuniciraju u virtuelnom okruženju. Ovakva tehnologija oslanjaće se na dva osnovna stuba - virtuelnu realnost (VR) i proširenu realnost (AR), koncepte koji su danas itekako već živi i koriste se, pretežno u svetu video-igara i sličnih interaktivnih usluga.

"Metaverzum je vizija koja se proširuje na mnogo kompanija - tačnije, na celu industriju - možete da ga posmatrate kao naslednika mobilnog interneta. Sigurno nije nešto što samo jedna kompanija može da napravi, već smatram da će veliki deo našeg sledećeg poglavlja biti doprinos ovome, u partnerstvu sa mnogim drugim kompanijama", istakao je osnivač Fejsbuka u julskom intervjuu za The Verge.

Fejsbuk već ima velika ulaganja na polju virtuelne i proširene stvarnosti - kupili su Okulus kompaniju i rade na narukvicama i naočarima koje pružaju mogućnosti AR tehnologije. Takođe, kompanija je kupila i nekoliko VR gejming studija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin