Tehnologija

Nova pravila na Tviteru: Da li znate šta je doksing?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/12/2021

-

21:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Doksing je pretraga i objavljivanje informacija o određenoj osobi na internetu, obično sa lošom namerom. U pokušaju da spreči objavljivanje ovakvih snimaka i ugrožavanje, pre svega, manjinskih grupa, Tviter je doneo odluku da će zabraniti deljenje fotografija ili video-snimaka privatnih lica bez njihovog pristanka. 

Takođe, iz Tvitera su naveli da je zabranjeno i objavljivanje privatnih podataka o ljudima, kao i pretnje ili podsticanje drugih da to učine. Namera platforme je da spreči zloupotrebu i deljenje ovakvih stvari, koje bi mogle da posluže za uznemiravanje, zastrašivanje i otkrivanje identiteta privatnih pojedinaca. 

Međutim, fotografije ili video snimci koji prikazuju ljude na javnim događajima, poput velikih protesta, koncerata ili sportskih mečeva, generalno ne krše ovu odluku. Komentari koji su se pojavili na društvenim mrežama, ali i u stručnoj javnosti, govore o tome da je ovakva odluka Tvitera pozitivna, ali da i dalje mogu postojati određeni problemi.

"Nova politika daje žrtvama zlostavljanja i uznemiravanja nove mogućnosti. Ipak, za sada moramo da sačekamo da vidimo kakve će posledice odluka Tvitera izazvati", rekla je Sara Roberts iz Centra za kritičko ispitivanje interneta na Kalifornijskom univerzitetu.

Organizacija "Big Brother Watch", koja se bavi zaštitom i bezbednošću na internetu, kaže da je ova odluka dobronamerna, ali da je preširoka i loše napisana.

Stručnjak za internet bezbednost Karl Malamud je rekao šta misle time što je naveo da "morate i od svoje mačke da tražite dozvolu kako biste objavili njenu fotografiju".

Bez obzira na pozitivne strane ove odluke, i dalje ima mesta za zloupotrebu. Pre nekoliko godina, na primer, sa Jutjuba je sklonjen video-zapis sa sigurnosne kamere, na kome se vidi da su policajci upotrebili prekomernu silu. Ovaj snimak je uklonjen zbog toga što se otkriva identitet policajca - a sve se to desilo mnogo pre nego što je Tviter promenio pravila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin