Tehnologija

Sve oči uprte u Mesec i Mars, nove fotografije sa Jupitera: Najzanimljivije svemirske misije spremne su za početak 2022.

Komentari

Autor: BBC

31/12/2021

-

23:13

Sve oči uprte u Mesec i Mars, nove fotografije sa Jupitera: Najzanimljivije svemirske misije spremne su za početak 2022.
Sve oči uprte u Mesec i Mars, nove fotografije sa Jupitera: Najzanimljivije svemirske misije spremne su za početak 2022. - Copyright AP/ NASA

veličina teksta

Aa Aa

Ove godine očekuju se prve slike i naučni rezultati s nedavno lansiranog svemirskog teleskopa Džejms Veb, a četvrta planeta u Solarnom sitemu i Mesec će i dalje biti u centru pažnje istraživanja. Nekoliko zemalja planira u 2022. godini da pošalju robotske istraživače na Mesec.

Kakve svemirske ekspedicije nas očekuju u narednoj godini?

Istraživanje Marsa

Tri zemlje organizovale su različite misije ka Marsu u 2021. godini, a interesovanje prema četvrtoj planeti od Sunca je sve veće, piše BBC.

Helikopter Ingenuity Agencije NASA služiće za istraživanje delte ostataka drevne reke na Marsu. Uzorci prikupljeni tamo mogli bi otkriti da li su na Marsu prisutni organski molekuli povezani sa znacima života, ili čak mikrofosili.

Rover EkoMars Rosalind Franklin, zajedničko ulaganje Evropske svemirske agencije i ruske svemirske agencije Roskosmos, očekuje se da poleti u septembru. Prvobitno je bilo planirano da se lansira u julu 2020, ali su agencije navele zabrinutost zbog koronavirusa.

NASA/JPL-Caltech

 

Misija je namenjena traženju života na Marsu i istraživanju njegove istorije vode. Rover ima sposobnost da buši ispod površine Marsa do dva metra dubine, gde se naučnici nadaju da će možda pronaći znake života.

Širom Solarnog sistema

Sa misije Juno, očekuju se nove zapanjujuće slike sa planete Jupiter. Svemirska letelica od 2016. posmatra neke od 79 Jupiterovih meseca. 

Prve slike i naučne podatke sa svemirskog teleskopa Džejms Veb očekuju se u junu i julu. Teleskop je u potrazi da zaviri u atmosferu egzoplaneta i pogleda dublje u univerzum nego ikada ranije.

NASA će lansirati svemirski brod Psiha u avgustu, šaljući ga na četvorogodišnje putovanje u neistraženi svet pojasa asteroida između Marsa i Jupitera. Misija će proučavati asteroid bogat metalima. 

Oči uprte u Mesec

Indijska organizacija za istraživanje svemira poslaće svoju svemirsku letelicu Chandraian-3 na lunarnu misiju 2022. godine. Prva Chandraian misija lansirana je u oktobru 2008. kao prva lunarna letelica u Indiji bez posade. Orbiter je "igrao presudnu ulogu u otkrivanju molekula vode na Mesecu", navodi NASA. Iako je utihnula 2009. godine, NASA je uspela da otkrije lokaciju letelice 2017.

Unsplash

 

Očekuje se da će Japanska agencija za istraživanje svemira lansirati SLIM, odnosno Smart Lander misiju za istraživanje Meseca, naredne godine. Mala svemirska letelica će se koristiti za demonstriranje tehnika sletanja na Mesec kako bi se obezbedila osnova za buduće misije, navodi agencija. Takođe će vratiti lunarni uzorak na Zemlju.

Rusija nastavlja sa svojom misijom Luna-25, koja će biti prva ruska lunarna misija od 1976. Sleteće blizu južnog pola Meseca u krater Boguslavski, noseći naučne instrumente i kamere za proučavanje okoline.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin