Fokus

Ruska letelica u kojoj je milijarder Maezava se vratila iz svemira

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/12/2021

-

08:22

Ruska letelica u kojoj je milijarder Maezava se vratila iz svemira
Ruska letelica u kojoj je milijarder Maezava se vratila iz svemira - Copyright Tanjug/Roscosmos Space Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski modul Sojuz MS-20, u kojem su bili astronaut Aleksandar Misurkin, japanski milijarder Jusaku Maezava i njegov poslovni saradnik Jozo Hirano, sleteo je danas u Kazahstan, saopštio je danas Kontrolni centar svemirske misije.

Direktor Roskosmosa Dmitri Rogozin napisao je na svom Telegram nalogu da je ruska posada aviona An-26 potvrdila uspešno spuštanje modula, preneo je TASS.

"Posada aviona An-26 potvrdila je spuštanje modula sa posadom. Dobrodošli na Zemlju, dragi Aleksandre", napisao je on.

Misurkin, Maezava i Hirano su bili u svemiru od 8. decembra. Oni su poleteli sa kosmodroma Bajonkur, a onda se spojili sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

Maezava je ovim postao treći milijarder koji je leteo u svemir, nakon što su to u poslednjih nekoliko meseci uradili Džef Bezos i Ričard Brenson. Velika razlika je, međutim, u dve stvari. Prvo, njih dvojica su putovali letelicama svojih kompanija. Takođe, Maezava je u svemiru proveo mnogo više vremena nego Brenson i Bezos.

Ko je Jusaku Maezava?

Nekada bubnjar u rok bendu zvanom Switch Style, Mezava je stekao svoje bogatstvo zahvaljujući osnivanju najveće japanske onlajn prodavnice odeće "Zozotown". Prema Forbsu, on je 30. najbogatija osoba Japana, sa ličnim bogatstvom od oko 1,7 milijardi evra. Pored ove prve avanture, on je uplatio i let oko Meseca sa kompanijom SpaceX Ilona Maska, koje bi moglo da se desi najranije 2023. godine.

Mezava je aktivan na društvenim mrežama, sa oko 10 miliona pratilaca na Tviteru, ponosan je vlasnik najviše retvitovane objave u istoriji. Nakon što je najavio svoje putovanje oko Meseca, organizovao je takmičenje među "neudatim ženama od 20 i više godina" da pronađe devojku koja će ga pratiti u ovoj avanturi.

Kada je prikupio skoro 30.000 kandidata, odlučio je da zapravo na put želi da pozove šest umetnika. Na kraju se predomislio te odlučio da ponudi osam karata ljudima širom sveta. Naposletku, Maezava je u svemir otišao sa svojim pomoćnikom Jozuom Hiranom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet