Nauka

Objašnjeno mistično plavo svetlo od pre tri godine na nebu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

22:32

Objašnjeno mistično plavo svetlo od pre tri godine na nebu
Objašnjeno mistično plavo svetlo od pre tri godine na nebu - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici kažu da su konačno pronasli objašnjenje za mistično plavo svetlo koje je došlo iz dubokog svemira pre tri godine.

Astronomi su 2018. godine bili zapanjeni kada su videli svetli, plavi bljesak koji je došao iz udaljene spiralne galaksije, udaljene oko 200 miliona svetlosnih godina, preneo je "Independent". Otkriće događaja poznatog kao AT2018 dogodilo se u junu 2018. godine, a viđeno je iz opservatorije na Havajima, koja je brzo poslala globalnu poruku ostalima da pogledaju kroz svoje teleskope u određenom pravcu.

Naučnici su tada videli bljesak koji je 100 puta sjajniji od supernove, najsvetlije eksplozije koju je čovečanstvo ikada videlo. Delovalo je da je supernova, ali je bilo mnogo svetlije i brže nego u sličnim događajima. Mučili su se da objasne pojavu, koja je postala poznata kao brzi plavi optički prelaz (FBOT), ali bez objašnjenja kako se dogodio. Dalja otkrića su činila događaj samo zbunjujućim.

Naučnici su utvrdili da se sastojala ne samo od bljeska svetlosti, već i od pulsiranja i moćih iks-zraka, sa stotinama miliona pulsiranja koji su vodili do samog izvora. Pulsiranja su se ponavljala redovno, na svake 4,4 milisekunde, tokom 60 dana.

Naučnici su iskoristili ta pulsiranja da izračunaju da iks-zraci moraju biti široki ne više od 1.000 kilometara i da imaju masu manju od 800 sunaca. To je ukazivalo da je reč o nečemu kompaktnom, kao što je mala crna rupa ili neutronska zvezda.

Deluje da se mistično svetlo dogodilo u vreme kada je zvezda umirala, dok se urišala i tada se rodila "beba" crna rupa ili neutronska stara. To je počelo da "jede" materiju oko sebe, gutajući zvezdu, ispuštajući jake talase energije. Ovo je zaključak prezentovan u časopisu "Nejčr Astronomi".

"Verovatno smo otkrili rođenje čvrstog objekta u supernovi. Ovo se dešava u normalnim supernovama, ali dosad to nismo videli jer je vrlo haotičan proces. Mislimo da da ovi novi dokazi otvaraju mogućnost za pronalazak ''bebe'' crne rupe ili ''bebe'' neutronske zvezde", rekao je glavni autor članka Diraj Pašam, istraživač na Institutu za tehonologiju Masačusets u Kembridžu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin