Tehnologija

ESA će do kraja godine završiti pregled 23.000 prijava za novu ekipu astronauta

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

10/12/2021

-

21:02

ESA će do kraja godine završiti pregled 23.000 prijava za novu ekipu astronauta
ESA će do kraja godine završiti pregled 23.000 prijava za novu ekipu astronauta - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Evropska svemirska agencija (ESA) 18. juna zatvorila je konkurs za prijem novih astronauta i "paraastronauta" (kandidata koji imaju fizičke nedostatke) na koji se prijavilo više od 23.000 kandidata koji imaju želju da jednog dana polete u svemir ili na neki drugi način učestvuju u radu ove naučne organizacije koja proučava svemir.

Zvaničnici su još ranije objavili da je veliki broj prijava premašio sva njihova očekivanja ali da će kandidati morati da budu strpljivi jer će im za obradu prijava biti potrebno dosta vremena jer svaku žele da pregledaju detaljno kako im ništa ne bi promaklo.

Vođa sektora svemirske medicine u Evropskoj svemirskoj agenciji Gijom Virts rekao je da je njegov tim bio svestan da je bilo potrebno da svaku prijavu posebno i detaljno pregledaju iz razloga što je ovo prvi konkurs koji je ESA organizovala posle više od 10 godina. S obzirom na činjenicu da se prijavilo više od 23.000 kandidata, bilo im je potrebno više meseci da obrade sve prijave, prenosi ESA.

"Najavili smo da ćemo prvu fazu provere prijava, slanje odbijenica i zahvalnica da završimo do kraja novembra. Najveći deo prijava smo pregledali ali ostao je je još jedan manji deo kandidata koje još nismo stigli da obavestimo o statusu njihove prijave", objasnio je Gijon Virts i dodao da će do kraja decembra i oni da dobiju odgovore.

Kandidati koji su obavešteni da su prošli eliminacionu fazu već su obavešteni o celodnevnom testiranju koje će biti obavljeno u jednoj od baza Evropske svemirske agencije u Evropi, u skladu sa epidemiološkim merama koje su na snazi.

U prvoj fazi kandidati će prolaziti razgovore kod psihologa, zatim će učestvovati u grupnim testovima pre nego što dođu do faze medicinskih testova. Pre medicinskih testova prolaziće kroz testiranje kognitivnih i psihičkih sposobnosti. Zatim će proći kroz tri test faze, a zatim i kroz dve runde intervjua pre nego što komisija odredi ko će dobiti mogućnost da postane astronaut. 

ESA očekuje da do kraja sledeće godine objavi spisak nove klase astronauta.

 Antonela Kosta iz ljudskih resursa agencije, istakla je da žele da zahvale svima koji su se prijavili na konkurs. 

"Proces selekcije astronauta je veoma kompetitivan iz razloga što se veliki broj kandidata bori za mali broj pozicija. Veliki uspeh je prolazak i samo prvog kruga selekcije", navodi.

Na konkursu iz 2008. prijavilo se 8.410 kandidata

Evropska svemirska agencija je u prethodnom pozivu za nove astronaute koji je objavljen 2008. godine, dobila 8.413 prijava. Međutim, ove godine interesovanje je bilo gotovo tri puta veće. 

Od 23.000 kandidata samo će 1.500 biti pozvano u drugi krug procesa selekcije tokom kojeg će prolaziti kroz celodnevna testiranja. Postoji šest faza testiranja koje kandidati moraju da prođu tokom procesa selekcije kako bi postali astronauti.

ESA je objavila da će proces selekcije biti završen sredinom ili krajem sledeće godine u nekom od postrojenja ESA u Evropi kada će se znati koliko kandidata je uspešno prošlo testove. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin