Tehnologija

Rover Rozalind Frenklin prošao proces "pečenja" kako bi se sprečilo da kontaminacija sa Zemlje dospe na Mars (VIDEO)

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

13/11/2021

-

21:57

Rover Rozalind Frenklin prošao proces "pečenja" kako bi se sprečilo da kontaminacija sa Zemlje dospe na Mars (VIDEO)
Rover Rozalind Frenklin prošao proces "pečenja" kako bi se sprečilo da kontaminacija sa Zemlje dospe na Mars (VIDEO) - Copyright Evropska svemirska agencija

veličina teksta

Aa Aa

Novi marsovski rover Rozalind Frenklin koji je u avgustu prošao testiranja kretanja na specijalnom poligonu, u septembru je obavio probno bušenje rupe u čvrstom tlu.

Robot je tokom testiranja uspeo da probuši rupu dubine 1.7 metara što je dosad najdublje izbušena rupa koju je izbušio neki marsovski rover. Sve ove pripreme veoma su važne kako bi vozilo moglo da na najbolji način obavi misiju. 

Poslednja operacija u nizu bilo je "pečenje" rovera u specijalnoj komori kako bi se vozilo očistilo od organskih molekula sa Zemlje. 

Rover je bio ubačen u specijalnu komoru pod vakuumom, na 120 sati i na temperaturi od 35 stepeni Celzijusa. Čišćenje je obavljeno u naučnom postrojenju Tales Alenija u Rimu. Ova temperatura je dovoljno visoka da bi se sa vozila uklonila bilo kakva skrivena kontaminacija koja je mogla da se nađe na nekom od njegovih delova.

Svrha ovog procesa je da se spreči prenošenje kontaminacije sa Zemlje na površinu Marsa.

Međutim, detaljna analiza vozila biće obavljena u narednom periodu.

Rover je opremljen instrumentom MOMA (Mars organic molecule analyser) koji je deo pokretne laboratorije vozila koja će analizirati potencijalne znake života u tlu Marsa kao i njegov hemijski sastav. Tlo koje sakupi zagrevaće kako bi iz njega isparavao gas koji će dalje biti analiziran u potrazi za organskim sastavom. 

Više vrsta instrumenata kojima je opremljen rover radiće zajedno kako bi analiza bila kompletna. U radu će pomagati panoramska kamera visoke rezolucije kao i radar koji dubinski snima tlo.

Sva dosadašnja testiranja prošla uspešno

Prva simulacija kretanja EgzoMars rovera prošla je uspešno tokom nekoliko nedelja testiranja u avgustu na specijalnom poligonu u Torinu u Italiji. 

Rover Rozalind Frenklin se tokom testiranja kretao na površini od 64 kvadratnih metara koji simulira terenske uslove, gravitaciju i stene koje se nalaze na površini Marsa, prenosi Evropska svemirska agencija (ESA).  

Rover se polako kretao dok su točkovi sigurno gazili po površini terena. 

Rover je opremljen kamerama i instrumentima koji će skenirati površinu Marsa u potrazi za vrednim uzorcima. Rover je opremljen instrumentima koji mogu da šalju panoramske slike terena stručnjacima koji u kontrolnom centru obrađuju dobijene podatke. 

Slike koje vozilo napravi su izuzetno važne za mapiranje terena i istraživanje geološke istorije planete, jer će analizom dobijenih slika moći da bolje odrede koji deo planete da počne da istražuje. 

Rozalind Frenklin je deo internacionalnog EgzoMars programa koji sprovode ESA i ruski Roskosmos. Plan je bio da se rover lansira u julu prošle godine ali je misija odložena za 2022. godinu.

Komentari (0)

Magazin