Tehnologija

Sateliti za 38 godina spasili više od 50.000 života: Hvataju signal osobe koja je u opasnosti i šalju na Zemlju

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

16/10/2021

-

19:01

Sateliti za 38 godina spasili više od 50.000 života: Hvataju signal osobe koja je u opasnosti i šalju na Zemlju
Sateliti za 38 godina spasili više od 50.000 života: Hvataju signal osobe koja je u opasnosti i šalju na Zemlju - Copyright ESA

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 51.000 ljudi spasena je u periodu od 1982. do 2020. godine na moru ili kopnu uz pomoć satelita koji orbitiraju oko Zemlje i imaju sposobnost da detektuju i uoče signal odašiljača koji se uključuju u slučaju opasnosti.

U laboratoriji za satelite Evropske svemirske agencije (ESA), nedavno je prikazana nova tehnologija obrade podataka sa odašiljača, ali ne na Zemlji već direktno u svemiru. Obradom podataka u svemiru proces se znatno ubrzava što znači da se povećavaju šanse da se spasi osoba u nevolji jer je tada svaki minut bitan, prenosi ESA. 

Međunarodna saradnja Cospas-Sarsat otpočela je sa radom 1979. godine i njen cilj je spasavanje ugroženih ljudi. Cospas-Sarsat odašiljač je vrsta radio transmitera koji može da se aktivira u situaciji kada je nekome ugrožen život.

Aktiviranjem signala momentalno se obaveštavaju spasilačke službe koje za najkraće vreme mogu da počnu sa potragom i evakuacijom ugrožene osobe, piše na sajtu cospas-sarsat. Odašiljač je pre upotrebe potrebno registrovati preko istog sajta kako bi odgovorne službe mogle da pravovremeno reaguju kada je ugrožena osoba aktivira.

Za pronalaženje ugrožene osobe koristi se više od 50 satelita koji su opremljeni raznim instrumentima. Oni imaju sposobnost da detektuju sigurnosni odašiljač sa aviona, broda ili kod bilo koje osobe koja se nalazi u bilo kom delu sveta u tom trenutku. Dobijene podatke šalje u kontrolne centre gde se obrađuju, a zatim šalju spasilačkim ekipama koje brzo započinju potragu, prenosi ESA. 

Odašiljači mogu da se aktiviraju ručno, ali mogu i automatski da pošalju signal ako kod korisnika uoče fizički šok, kontakt s vodom ili nagli pad nadmorske visine.

Cospas-Sarsat sistem detektuje radiosignale preko zaštićene frekvencije na 406 MHz, može da dođe i do informacija koja je vrsta plovila u nevolji, zatim te informacije šalje u kontrolne centre.

Mada određen broj odašiljača poseduje podatke o lokaciji i planiranom kretanju plovila, mnogi nemaju takve podatke. Tada je potrebno odraditi matematičke proračune kako bi se utvrdila lokacija odašiljača koji se aktivirao u slučaju nevolje. Kada se utvrdi verodostojnost odašiljača, podaci se šalju u najbliži spasilački centar. 

Kjubsat, satelit ESE poslat u svemir 2019. godine, orbitira oko Zemlje i koristi se za izvođenje eksperimenata. Opremljen je izuzetno jakim računarom i ima sposobnost da sam rekonfiguriše svoj firmver u svemiru.

Napravljen je s namerom kako bi se testirale upravljačke sposobnosti misije u orbiti. Drugi razlog njegove izrade je što naučnici za tu namenu nisu smeli da koriste već postojeće skupe satelite, jer bi to bilo isuviše rizično.

Kjubsat je nedavno izveo prvo dekodiranje i obradu radio-signala koji je poslat sa odašiljača sa Zemlje.

Mali satelit je uspešno primio i dekodirao signal koji su emitovale zemaljske stanice iz sistema Cospas-Sarcat. Bitna razlika u odnosu na dosadašnji sistem prenosa i obrade  podataka je taj što je Kjubsat do kontrolnog centra ESE u Darmštadu u Nemačkoj preneo samo neophodne informacije. 

Pixabay

 

Bitan zaključak ovog eksperimenta je da ugradnjom moćnog računara na satelit, on preuzima veliki deo posla oko dekodiranja podataka što smanjuje posao stručnjaka na zemlji.

Osim upotrebe za detektovanje signala sa odašiljača, ova vrsta satelita bi mogla da se koristi i za pretvaranje složenih signala u informacije. Uspeh testiranja otvara vrata za izradu nanosatelita koji bi mogli da se koriste u spasilačkim misijama, prenosi ESA.

Dosad je sprovedeno na desetine eksperimenata koji su pokazali kako kompjuteri sa satelita u orbiti mogu da uoče požar koji je izbio na Zemlji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin