Tehnologija

Teleskop Euklid spreman za put u svemir: Tragaće za tamnom materijom i udaljenim galaksijama

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

29/09/2021

-

23:20

Teleskop Euklid spreman za put u svemir: Tragaće za tamnom materijom i udaljenim galaksijama
Euklidov teleskop - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska svemirska agencija razvila je novu vrstu svemirskog teleskopa i instrumenata koji će moći da rade u ekstremnim uslovima kojia vladaju u svemiru. 

Teleskop Euklid imaće primarni zadatak da proučava crnu materiju. Mada se ona ne može videti direktno ni sa jednim teleskopom, njeno  prisustvo i uticaj može da se proučava posmatranjem drugih galaksija u svemiru, prenosi ESA.

profimedia

 

Odavno je poznato da je svemir širi dok se druge galaksije pomeraju. To širenje je pod uticajem crne materije i energije ali naučnici još nisu dovoljno proučili ovaj fenomen.

Euklid će posmatrati galaksije koje su udaljene deset milijardi svetlosnih godina. Cilj naučnika i astronoma je da dođu do novih saznanja o istoriji širenja svemira i rasta kosmičkih struktura. 

Teleskop je opremljen sa dva instrumenta. Dva meseca je bio zatvoren u vakuumiranom rezervoaru kada su sprovedeni detaljni testovi neophodni pre slanja u svemir jer naknadne popravke tada neće biti moguće. 

Teleskop je prošao simulaciju uslova koji vladaju u svemiru u vakuumu koji je prethodno rashlađen na minus 150 stepeni. 

Sledeći korak je prenos modula sa teleskopom u Svemirski centar u Torinu gde će biti spojen sa servisnim modulom koji će da odneti u svemir. 

Plan je da se novi teleskop lansira u svemir krajem 2022. godine iz kosmodroma u Francuskoj  Gvajani. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin