Tehnologija

Da li na Merkuru postoji voda: Misija Bepi Kolombo prošla Veneru, sledeća stanica je planeta najbliža Suncu

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

28/09/2021

-

23:24

Da li na Merkuru postoji voda: Misija Bepi Kolombo prošla Veneru, sledeća stanica je planeta najbliža Suncu
Misija Bepi Kolombo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Misija Bepi Kolombo, zajednički projekat Evropske i Japanske svemirske agencije započeta je 2018. godine kada su dve sonde poslate na misiju ka Merkuru, planeti najbližoj Suncu. To je jedan od najambicioznijih projekata koje je dosad pokrenula Evropska svemirska agencija. Na daleko putovanje poslate su dve sonde koje će istraživati izuzetno vrelu planetu na kojoj temperature dostižu i do 450 stepeni Celzijusa.

Jednu sondu napravio je "Erbas" dok je druga urađena u Japanu.

Podsećamo da je NASA prva poslala sonde ka Merkuru u nekoliko navrata, i to "Mariner", 1974. godine, dok je poslednji, "Mesindžer" oko Merkura leteo od 2011. do 2015. godine.

Naredno što će sonde da urade je prvi od šest preleta ka destinaciji pre nego što 2025. godine uđu u orbitu Merkura, prenosi ESA.

Letelice su prošle pored Venere u avgustu. Kada uđu u orbitu Merkura, leteće na visini od 200 kilometara i napraviti slike i prikupiti podatke koji će naučnicima dati prve konkretne rezultate rada. 

Naučnici se nadaju da će tokom ekspedicije dobiti odgovor na pitanje da li na Merkuru postoji voda. Iako je ova planeta najbliža Suncu, pojedini njeni delovi konstantno su u senci, što dovodi do pada temperature na minus 180 stepeni Celzijusa i formiranja ledenog omotača.

Pre šest godina sonda "Mesindžer" otkrila je led na severnom polu planete, ali senzori nisu mogli da potvrde da li vide vodu ili sumpor. Naučnici se nadaju da će nova misija dati odgovor na ovo pitanje.

"Mesindžer" je uočio i organsku materiju na planeti, međutim, veruje se da zbog visoke temperature, nova sonda neće uočiti bilo kakvu vrstu života na Merkuru. Očekivanja su da će se možda doći do novih saznanja koja će pomoći da se razume kako je nastao život na Zemlji.

Dva orbitera stići će do Merkura 2025. godine kada će početi da šalju podatke o nama nepoznatoj planeti. Počeće sa proučavanjem površine, magnetnog polja, egzosfere kako bi mogli bolje da razumemo nastanak i razvoj ove planete koja je najbliža Suncu.

Letelice koriste specijalne manevre koristeći gravitaciju planete pored koje prolaze kao energiju za kretanje ali je za to potrebno izuzetno precizna navigacija kako letelica ne bi ni milimetar skrenula sa zadate putanje. 

Misija Bepi Kolombo se trenutno nalazi na udaljenosti od 100 miliona kilometara od Zemlje. Merkur je prepun kratera i po njima je najsličniji Mesecu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin