Tehnologija

Rover Rozalind Frenklin obavio probno bušenje rupe duboke 1,7 metara

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

17/09/2021

-

20:55

Rover Rozalind Frenklin obavio probno bušenje rupe duboke 1,7 metara
ExoMars - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi marsovski rover nazvan Rozalind Frenklin koji je napravila Evropska svemirska agencija (ESA) u saradnji sa Roskosmosom i Američkom svemirskom agencijom prošao je stroge testove kretanja na poligonu koji oponaša uslove koji vladaju na Marsu.

Zatim je meteorološkim balonom podignut na visinu od 29 kilometara kako bi se testirala dva padobrana koji će mu omogućiti da u jednom delu sleti na površinu Marsa.

Prošao je i još jedan test. ESA je saopštila da su novi rover u njegova specijalna bušilica uspešno prošli testiranje bušenja rupe duboke 1.7 metara. ESA je istakla da je to najdublje bušenje koje je do sada uspeo da obavi jedan marsovski rover. 

Uspešno bušenje i prikupljanje uzorka tla i prenos u laboratoriju koja se nalazi unutar rovera dobar je pokazatelj pred početak misije EgzoMars 2022, ističe ESA. 

Dejvid Parker, direktor za ljudska i robotska istraživanja u ESI rekao je da je najdublje izbušena rupa na Marsu svega sedam centimetara što znači da se od Rozalind Frenklin očekuju izuzetno dobri rezultati.

Novi rover napravljen je da buši rupe do dva metra dubine kako bi mogao da prikupi uzorke materijala koji je star milijardama godina, odnosno iz vremena kada su uslovi na Marsu, kako se pretpostavlja, bili slični kao na Zemlji.

Za testiranja na Zemlji korišćena je replika rovera koja je identična roveru koji će biti poslat na Mars. Testiranja su obavljena na specijalnom poligonu u Torinu u Italiji.

Evropska svemirska agencija

 

Rover je probno bušenje obavio na poligonu koji je sastavljen od raznih vrsta stena. Prvi uzorak je uzet iz zacementirane gline srednje tvrdoće.

Uzorak koji je rover preuzeo posle bušenja je dimenzija 1 santimetar sa dva. Kada jednom uzme uzorak prebacuje ga u laboratoriju koja se nalazi unutar njega.

Laboratorija je opremljena raznim instrumentima koji mogu da rade na utvrđivanju sastava uzetog uzorka. Uzorak se prvo ubaci u specijalnu fioku a zatim odnosi na mrvljenje. Prah koji nastane od mrvljenja prebacuje se u posude u kojima se vrši analiza. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin