Evropa

Svi bi u astronaute: Evropska svemirska agencija primila 23.000 prijava za posao

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

07/09/2021

-

19:31

Svi bi u astronaute: Evropska svemirska agencija primila 23.000 prijava za posao
Svi bi u astronaute: Evropska svemirska agencija primila 23.000 prijava za posao - Copyright ESA/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade potencijalnih astronauta kojima je želja da jednog dana polete u svemir sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) moraće da čekaju bar do novembra kako bi saznali da li imaju potencijala da postanu kandidati za obuku jer je ESA primila neverovatno veliki broj prijava.  

“Prijave za astronaute, kao i za nov program za “paraastronaute“ (kandidate koji imaju fizičke nedostatke) zatvorene su još 18. juna ali će kandidati morati da budu strpljivi jer je broj prijava znatno premašio očekivanja agencije“, preneli su zvaničnici ESA.

 

 

Gijom Virts, glavni za svemirsku medicinu u ESA istakao je da veruju da svakoj prijavi mora da se posveti pažnja koju zaslužuje, ali da će za veliki broj pristiglih prijava morati da izdvoje znatno više vremena kako bi ih pregledali. 

Evropska svemirska agencija je u prethodnom pozivu za nove astronaute koji je objavljen 2008. godine, dobila 8.413 prijava. Međutim, ove godine interesovanje je bilo znatno veće jer se prijavilo rekordnih 23.000 kandidata. 

Tanjug AP/NASA via AP

 

U prvoj fazi selekcije došli su do podataka da neki kandidati nisu pravilno ili potpuno popunili prijave, ali su ih ubrzo obavestili o tome. Dok se više od 80 odsto ostalih prijava trenutno detaljno razmatra. 

ESA je u svom saopštenju istakla da nisu odredili tačan datum kada će kandidati biti obavešteni o statusu svojih prijava ali da očekuju da će to biti do kraja novembra. Kandidate su pozvali da budu strpljivi i da to što još nisu pozvani ne znači da nisu prošli na konkursu.

Od 23.000 kandidata samo će 1.500 biti pozvano u drugi krug procesa selekcije tokom kojeg će prolaziti kroz celodnevna testiranja u nekom od postrojenja ESA u Evropi. 

Pixabay

 

Postoji šest faza testiranja koje kandidati moraju da prođu tokom procesa selekcije kako bi postali astronauti.

Prvo će im biti testirane kognitivne i psihičke sposobnosti. Zatim će proći kroz tri test faze, a zatim i kroz dve runde intervjua pre nego što komisija odredi ko će dobiti mogućnost da postane astronaut. 

ESA je objavila da će proces selekcije biti završen sredinom ili krajem sledeće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa