Nauka

Rover Rozalind Frenklin prošao testiranja na Zemlji – sledeća stanica Mars

Komentari

Autor: A. Todorović

31/08/2021

-

22:14

Rover Rozalind Frenklin prošao testiranja na Zemlji – sledeća stanica Mars
Rover Rozalind Frenklin prošao testiranja na Zemlji – sledeća stanica Mars - Copyright Evropska svemirska agencija

veličina teksta

Aa Aa

Prva simulacija kretanja EgzoMars rovera prošla je uspešno tokom nekoliko nedelja testiranja na specijalnom poligonu u Torinu u Italiji. 

Rover Rozalind Frenklin se tokom testiranja kretao na površini od 64 kvadratnih metara koji simulira terenske uslove, gravitaciju i stene koje se nalaze na površini Marsa, prenosi Evropska svemirska agencija (ESA).  

Rover se polako kretao dok su točkovi sigurno gazili po površini terena. Rover će se na isti način kretati i jednog dana kada bude sleteo na površinu Marsa. 

Rover je opremljen kamerama i instrumentima koji će skenirati površinu Marsa u potrazi za vrednim uzorcima. Rover je opremljen instrumentima koji mogu da šalju panoramske slike terena stručnjacima koji u kontrolnom centru obrađuju dobijene podatke. 

Slike koje vozilo napravi su izuzetno važne za mapiranje terena i istraživanje geološke istorije planete, jer će analizom dobijenih slika moći da bolje odrede koji deo planete da počne da istražuje. 

Rover je opremljen i bušilicom koja će bušiti rupe i vaditi materijal sa dubine i do dva metra. 

Rozalind Frenklin je deo internacionalnog EgzoMars programa koji sprovode ESA i ruski Roskosmos. Plan je bio da se rover lansira u julu prošle godine ali je misija odložena za 2022. godinu.

Plan je da ruski lender nazvan Kazačok prenese rover na površinu Marsa odakle će da krene u istraživanje. Pokreće ga solarna energija. Plan je da istraživačka misija traje sedam meseci tokom koje će sakupljati uzorke tla koji će nam možda reći da li je nekada bilo života na površini Marsa. Nazvan je po britanskoj naučnici Rozalind Frenklin koja je bila hemičar i pionir u istraživanju DNK.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin