Nauka

Planina Etna za šest meseci porasla 30 metara

Komentari

Autor: A. T.

14/08/2021

-

21:41

Planina Etna za šest meseci porasla 30 metara
Planina Etna za šest meseci porasla 30 metara - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Planina Etna, evropski najviši aktivni vulkan, imao je mnogo erupcija tokom proteklih šest meseci što je dovelo do toga da poraste za 30 metara, pokazali su satelitski snimci. 

Najmlađi i najaktivniji krater koji se nalazi u jugoistočnom delu planine sada je najviši deo vulkana. Uzdiže se na 3.357 metara nadmorske visine, saopštio je Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju sa Sicilije. 

 

Pixabay

 

Iznenadni rast rezultat je oko 50 erupcija u krateru u jugoistočnom delu planine od 16. februara ove godine što je dovelo do promene oblika vulkana, prenosi Lajv sajens. 

Naučnici su otkrili enormni rast dok su analizirali slike koje je satelit snimio 13. i 25. jula. Podaci pokazuju preciznost uz odstupanje od najviše tri metara. 

 

 

Jugoistočni krater sada je veći od svog susednog severoistočnog koji je bio najviši vrh Etne u proteklih 40 godina. 

Severoistočni krater je u erupcijama iz 1980. i 1981. godine dostigao najveću visinu od 3.350 metara. Ali njegova visina se smanjivala tokom godina dok se krater polako urušavao. Poslednji put je meren 2018. godine i tada je bio visok 3.326 metara. 

Pixabay

 

NASA pretpostavlja da je planina Etna nastala kao podmorski vulkan koji se polako uzdizao iznad nivoa mora tokom erupcija, postepeno povećavajući svoju visinu lavom koja je isticala.

Etna je prekrivena brojnim slojevima lave koja je istekla u erupcijama koje su se dogodile pre 300.000 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin