Tehnologija

NASA otkrila zbog čega je misija sakupljanja uzorka tla na Marsu bila neuspešna

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

14/08/2021

-

19:11

NASA otkrila zbog čega je misija sakupljanja uzorka tla na Marsu bila neuspešna
NASA otkrila zbog čega je misija sakupljanja uzorka tla na Marsu bila neuspešna - Copyright NASA/JPL-Caltech/MSSS

veličina teksta

Aa Aa

Prvi pokušaj rovera "Prezerverans" da sa površine Marsa sakupi uzorke nije prošao po planu zbog bušenja rupe na tlu koje je bilo rastresito, saopštila je NASA.

Rover je sleteo na Mars 18. februara kako bi tražio dokaze drevnog života i sakupio uzorke u tube koje će jednog dana biti prenete na Zemlju radi detaljnog proučavanja. 

Međutim, kada je rover 6. avgusta prvi put pokušao da sakupi uzorke tla, operacija nije potekla po planu.

Senzori su poslali signale da je rover uspešno sakupio i uskladištio uzorke tla u jednoj od 43 titanijumskih tuba. Ali, sutradan je utvrđeno da je tuba prazna. Posle dva dana istraživanja, zaključeno je da je stena koju je rover bušio bila previše rastresita da bi mogla da bude sakupljena u tubu. 

"Timovi naučnika su zaključili da je specifičnost stene na mestu sakupljanja uzoraka učinila misiju znatno težom za izvođenje. Odnosno, da je oprema uradila sve operacije po propisu, ali da je jedini krivac stena", saopštila je NASA.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

 

Da bi razjasnili šta se tačno desilo, tim je došao do zaključka posle detalnog istraživanja. 

Utvrdili su da se na slikama sa mesta uzimanja uzoraka ne vide ostaci ili komadi koji bi posle vađenja burgije ostali na površini. Osim toga, otkrili su da je ova neobična stena koju su pokušali da buše ustvari prašina sa sitnim delićima kamenja koje rover nije uspeo da sakupi zbog malih dimenzija i nedostatka tvrdog jezgra stene.

"Ispostavilo se da stena nije bila dovoljno tvrda da bi mogla da se uspešno izbuši. Deo materijala se vidi na dnu rupe".

Međutim, to neće obeshrabriti tim naučnika jer se samo upornošću dolazi do rezultata. Značajno je da je misija prikupljanja uzoraka trajala svega malo više od jednog dana, što ohrabruje naredne misije sakupljanja tla jer nije potrebno puno vremena da se organizuje. 

Zbog neuspeha prve misije, naučnici će uputiti Prezerverans na novu lokaciju gde će ponovo pokušati da sakupi uzorke tla. 

NASA je objavila da se nadaju da će sledeća misija sakupljanja uzoraka biti organizovana početkom septembra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin