Tehnologija

Marsovski helikopter "Ingenuiti" snimio rover "Prezerverans" iz vazduha

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

12/08/2021

-

22:15

Marsovski helikopter "Ingenuiti" snimio rover "Prezerverans" iz vazduha
Marsovski helikopter "Ingenuiti" snimio rover "Prezerverans" iz vazduha - Copyright NASA/JPL-Caltech

veličina teksta

Aa Aa

Marsovski helikopter "Ingenuiti" prva je letelica koja je uspela da poleti sa površine Marsa kroz njegovu razređenu atmosferu.

Naučnici su dugo razmatrali na koji način da je dizajniraju jer je let kroz razređenu atmosferu izuzetno težak.

Međutim, rad se isplatio pa je mali helikopter sa tri elise, za koji se predviđalo da će moći svega nekoliko puta da poleti, poleteo čak 11 puta i ne planira da prestane sa svojom misijom. 

Tokom proteklog leta uspeo je da snimi rover "Prezerverans" koji je poslat da sakuplja uzorke tla koji će u nekoj od narednih misija biti poslati na Zemlju.

"Ingenuiti" je snimao brda, peščane dine i stene u predelu kratera Jezero. Naučnici su tokom rada, svoja istraživanja zasnivali na teoriji da je moguće iz kontrolnog centra uspešno organizovati let letelice na Marsu. 

NASA/JPL-Caltech

 

"Ingenuiti" sada obavlja misije snimanja površine kratera iz vazduha sa ciljem da naučnici lakše uoče oblasti koje mogu biti interesantne za proučavanje, ali i da obeleži teren na kojem bi bilo nebezbedno kretanje rovera.

Stručnjaci iz NASE su istakli da su slike veličanstvene i da se na njima mogu videti detalji kao što su točkovi rovera, instrumenti i robotska ruka. 

Na jednoj od slika može se primetiti senka helikoptera tokom leta, dok se na drugoj slici može primetiti  peščana dina iza koje se trenutno nalazi rover.

Helikopter je slike napravio na visini od 12 metara i udaljenosti 500 metara od rovera. Njegova brzina kretanja bila je pet metara u sekundi, dok je let trajao 130 sekundi.

Svrha helikoptera bila je isključivo da se dokaže teorija da letelica može uspešno da poleti sa površine Marsa, i nije predviđeno da se bavi istraživanjem.

Od instrumenata ima ugrađenu kameru tako da može da pravi snimke od kojih će naučnici da naprave mapu kratera Jezero i delove koji bi bili zanimljivi da dalje istraživanje. 

AP/NASA

 

Dok je misija rovera drugačija, njegov zadatak je da proučava površinu Marsa u potrazi za znacima drevnog mikrobiološkog života.

Rover će analizirati geološku istoriju planete i promene klime kroz istoriju kako bi došli do dragocenih podataka koji će biti potrebni za organizovanje prve ljudske misije na Marsu.

Pre nekoliko dana rover je obavio prvu misiju sakupljanja uzoraka tla ali su instrumenti pokazali da je tuba u koju su trebali da budu uzorci, prazna. Naučnici trenutno rade detaljne analize da bi saznali šta se tačno desilo.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin