Tehnologija

Novi uspeh kineske misije Tjanven 1: Rover Džurong već 100 dana istražuje površinu Marsa

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

02/09/2021

-

22:01

Novi uspeh kineske misije Tjanven 1: Rover Džurong već 100 dana istražuje površinu Marsa
Novi uspeh kineske misije Tjanven 1: Rover Džurong već 100 dana istražuje površinu Marsa - Copyright Tanjug AP/CNSA

veličina teksta

Aa Aa

Kineski marsovski rover Džurong uspešno obavlja istraživanja na Marsu već sto dana, objavila je Kineska nacionalna administracija za istraživanje svemira (CNSA). Tim povodom objavljeno je i nekoliko novih slika površine Marsa. 

Džurong je putovao ukupno 1.064 metara i postavio novi rekord dok je na zemlju slao više gigabajta podataka koji čekaju detaljnu obradu. Rover je slikao površinu planete ali je uslikao i sam sebe.

Slikanjem selfija pozvao je i na Zimske olimpijske igre koje će biti održane 2022. godine u Pekingu. 

Ovo je prva misija Kine kojom je na površinu Marsa uspešno stigao rover koji je orbitirao pre sletanja, sleteo a sada obavlja i planirane zadatke. 

Planirano je da misija i rover traju 90 dana ali će Džurong svoj rad nastaviti i dalje jer je u dobrom tehničkom stanju. 

Džurong trenutno putuje ka jugu planete.

Kineska nacionalna administracija za istraživanje svemira

Trasa kretanja rovera Džurong

Sa radom će prestati od polovine septembra do početka novembra kada je taj deo planete slabo obasjan sunčevom svetlošću. Za to vreme biće prekinuta i komunikacija sa roverom. 

Podaci koje je poslao na zemlju čekaju na naučnike koji će detaljno da prouče kakva je klima na planeti, podzemna struktura kao i struktura površine.

Rover će nastaviti kretanje ka jugu, ka oblasti za koju se smatra da je bila spoj Marsovskog mora i obale. Naučnici očekuju da baš u toj oblasti dođu do najvažnijih podataka koji će biti dragoceni za buduća istraživanja.  

U ponedeljak je Kina pustila u opticaj i zlatne novčiće koji su izrađeni u čast 100 dana od početka misije rovera Džurong na Marsu. 

Kineska nacionalna administracija za istraživanje svemira

 

Kineska misija Tjanven 1 počela je 23. jula 2020. kada su u svemir lansirani orbiter, lender i rover koji su sleteli 15. maja ove godine i dosad uspešno obavili sve zadatke. Rover je 22. maja počeo sa obavljanjem zadataka. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin