Nauka

Ugljendioksid od katastrofalnih šumskih požara u Australiji preradili fitoplanktoni iz okeana

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

30/09/2021

-

23:15

Ugljendioksid od katastrofalnih šumskih požara u Australiji preradili fitoplanktoni iz okeana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Masovni požari koji su izbili u Australiji 2019. i 2020. godine stvorili su 700 miliona tona ugljendioksida koji je otišao u atmosferu. 

Posledice požara su bile katastrofalne, ali je to dovelo do naglog procvata algi u Južnom okeanu. Nova studija koja je objavljena u časopisu Nature je, uz pomoć podataka sa satelita, prikazala kako planeta odgovara na klimatske promene u eri velikih požara, prenosi Evropska svemirska agencija. 

U Australiji često izbijaju požari, ali je u požarima 2019. i 2020. godine izgorelo gotovo 19 miliona hektara, uništeno 5.000 zgrada i poginulo 400 ljudi.

Od vatre je stradalo i više od milijardu životinjskih jedinki dok su neke dovedene na rub istrebljenja. 

Prema podacima objavljenim u časopisu Nature, u požarima u Australiji u atmosferu je za tri meseca pušteno dvostruko veća količina ugljendioksida. 

Unsplash

 

Ivar R. van der Veld, naučnik sa univerziteta za proučavanje svemira SRON u Holandiji i sa univerziteta Vrije iz Amsterdama istakao je za ESU, da je izbijanje požara 2019. imalo dugoročne posledice za ljude i kvalitet vazduha.

Ali dodaje da nisu znali koliki će biti nivo zagađenja i emitovanja štetnih gasova u atmosferu.

U drugom objavljenom izveštaju došlo se do saznanja da su aerosole koji su nastali u požaru usisali gigantski fitoplanktoni udaljeni hiljade kilometara u Pacifičkom južnom okeanu.

Za kratko vreme, ove aerosole upila je voda, da bi ih preradili fitoplaktoni koji su apsorbovali 95 odsto štetnih gasova nastalih u katastrofalnim požarima u Australiji, prenosi ESA. 

 

 

Fitoplanktoni konzumiraju ugljendioksid iz atmosfere i čiste je tokom fotosinteze. Pretpostavlja se da su ovi organizmi pokrili područje veličine pustinje Sahara, odnosno, više od 9,4 miliona kvadratnih kilometara.

Za istraživanje je korišćen satelit Kopernikus koji nadgleda atmosferu širom sveta i redovno šalje podatke o klimatskim promenama. 

Odgovor fitoplanktona na požare u Australiji bio je impresivan. Za njih se dugo zna da reaguju na promene zagađenja u atmosferi i okeanima.

Saznanja iz studije pokazala su kako šumski požari utiču na procese u okeanu, ali biće potrebno još istraživanja kako bi se došlo do saznanja gde ide ugljendioksid kada ga planktoni prerade i da li se, možda, opet ispušta u atmosferu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin