Tehnologija

Evropska svemirska agencija napravila mini Atlantski okean kako bi pratila kretanje plastičnog otpada

Komentari

Autor: Aleksandar Todorović

06/11/2021

-

22:30

Evropska svemirska agencija napravila mini Atlantski okean kako bi pratila kretanje plastičnog otpada
Evropska svemirska agencija napravila mini Atlantski okean kako bi pratila kretanje plastičnog otpada - Copyright Evropska svemirska agencija/P. de Maagt

veličina teksta

Aa Aa

Razvoj modernog sveta doveo je do velikog problema, naglog povećanja zagađenja životne sredine. Osim vazduha, zagađuje se i zemlja, šume ali i more i okeani. Odbačena plastika velikim procentom učestvuje u širenju zagađenja. Posebno je teška situacija u morima i okeanima koji su prekriveni plastikom. 

Evropska svemirska agencija (ESA), osim istraživanja svemira bavi se i proučavanjima koja imaju za cilj poboljšanje života na zemlji i njeno očuvanje. 

Suočeni s problemom otpadne plastike koja pluta svetskim morima i stvara velike probleme za živi svet u vodi, ova agencija je napravila laboratorijski ogledni model Atlantskog okeana u koji je prosula plastiku kako bi ispratili njeno kretanje i došli do zaključka da li tehnologijom može da je detektuje iz orbite zemlje, prenosi ESA.

Prema nekim proračunima, oko 10 miliona tona plastike svake godine dospe do okeana, dok naučnici imaju saznanja šta se posle zbiva sa svega jedan odsto bačene plastike.

Evropska svemirska agencija/P. de Maagt

 

Satelitskim nadzorom postojala bi šansa da se u budućnosti prati kretanje plastike kako bi se utvrdilo gde je vodena struja nosi.

Inženjer ESA, Pited de Mag istakao je da imaju cilj da dođu do odgovora na osnovna pitanja.

"Za početak želimo da dođemo do odgovora da li uopšte možemo da pratimo plutajuću plastiku sa našom svemirskom tehnologijom", kaže.

Postrojenje veliko 650 kvadratnih metara

ESA je sa testovima počela u istraživačkom institutu Deltares u Holandiji. 

Postrojenje gde se obavljaju istraživanja je veličine 650 kvadratnih metara i opremljeno je sa generatorima koji stvaraju talase kako bi se stvorili uslovi koji vladaju na površini ali i dubini mora.

"Rešili smo da napravimo ovo postrojenje koje će biti dostupno raznim grupama istraživača i koji će moći da koriste mnogobrojne satelitske metode za istraživanje kretanja plastičnog otpada", objasnio je Piter de Mag. 

Kako bi rezultati eksperimenta bili što precizniji, u ogledni okean bačena je plastika koja se u njemu najčešće nalazi: kese, flaše, mreže za hvatanje ribe, konopci,  pribor za jelo i loptice od stiropora. Ubačeni su i predmeti koji nisu od plastike a kojih ima u vodi, sve u cilju dobijanja tačnih podataka, kao  što su pikavci od cigareta.

Anton de Foke, stručnjak iz Deltaresa je objasnio da su ubacili plastiku koja je sakupljena iz mora tokom kampanja čišćenja.

"Prva faza testiranja trajala je dve nedelje uz dodatnu sedmicu za pripreme. Počeli smo prvo da pratimo plastiku koja pluta na mirnoj vodi da bi vremenom povećavali intenzitet talasa", objašnjava de Mag. 

Timovi istraživača iz više zemalja koristili su razne radarske tehnike tokom izvođenja ogleda. 

"Sada nam predstoji obrada dobijenih podataka. Trenutni rezultati deluju obećavajuće, što znači da su pojedini timovi istraživača uspeli da dođu do korisnih informacija ali još vremena je potrebno za njihovu obradu.

Sledeće testiranje planiramo da odradimo početkom sledeće godine tako da ćemo predstojeće dane da iskoristimo za dodatne analize podataka, istakao je Piter de Mag.

Komentari (0)

Magazin