Tehnologija

Rat dezinformacijama: Lažni snimak Zelenskog koji poziva građane da se predaju izazvao buru na društvenim mrežama

Komentari
Rat dezinformacijama: Lažni snimak Zelenskog koji poziva građane da se predaju izazvao buru na društvenim mrežama
Volodimir Zelenski - Copyright Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

veličina teksta

Aa Aa

Montirani snimak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji poziva građane da se predaju Rusiji osvanuo je na internetu. Lažni snimak prikazuje Zelenskog kako se obraća naciji i ohrabruje građane da "odlože oružje".

Jedna verzija ovog "deepfake" videa je na Tviteru pregledana više od 120.000 puta. Ispostavilo se da su lice i glas Zelenskog montirani pomoću veštačke inteligencije (AI). Međutim, ono što je zanimljivo jeste da je ovo prvi primer "unapređene dezinformacije" u odnosu na one koje se dele otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara.

"Ovo je prvi deepfake koji smo videli da se koristi na nameran i široko obmanjujući način", rekao je za Euronews Sem Gregori, programski direktor grupe za ljudska prava i tehnologiju Witness.

"Ipak nije efikasan deepfake, delom zato što nije dobro napravljen, ali i zato što je Ukrajina uradila maestoralan posao razotkrivanja lažnih vesti i pre nego što su se pojavile, a zatim i brzog demanta. Deepfake snimci nisu bili glavni problem u invaziji Rusije na Ukrajinu", rekao je Gregori za Euronews.

Ranije ovog meseca, ukrajinske kopnene snage upozorile su građane da budu svesni potencijalnih manipulisanih video snimaka koji bi mogli da prikazuju očigledne pozive na predaju.

"Snimke napravljene takvim tehnologijama gotovo je nemoguće razlikovati od pravih", navodi se u objavi na Fejsbuku:

"Cilj je dezorijentisati, posejati paniku, naterati građane da poveruju i podstaknu naše trupe na povlačenje. Budite uvereni - Ukrajina neće kapitulirati"

U sredu je ukrajinski predsednik brzo objavio video na svojoj Instagram stranici, gde je negirao da je dao bilo kakvu takvu izjavu.

"Jedini koji bi trebalo da se odreknu oružja su ruski vojnici", rekao je on.

U sredu se na mrežama pojavio i lažni video ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je naizgled napravljen kao osveta na lažni snimak Zelenskog. Jedna verzija je na Tviteru pogledana više od 50.000 puta.

Video je takođe izmanipulisan korišćenjem veštačke inteligencije iz nedavnog obraćanja ruskog predsednika naciji.

Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service

 

Ukrajinski informativni kanali Ukrajina 24 i Today, čiji su živi prenosi hakovani kako bi promovisali istu poruku o "predaji", kao i lažni video, takođe su objavili demante.

Sem Gregori je rekao za Euronews da su napori Ukrajine da spreči manipulisane video-snimke zaista "prikladna strategija".

"Ovo je prvi put da smo videli zaista značajnu pretnju dubokih lažiranja koja se može predvideti u sukobu. Mislim da Ukrajina pruža model koji je primenjiv u nekim globalnim scenarijama na političare, preventivno razotkrivanje lažnih vesti, a zatim i brz odgovor", rekao je on.

Kompanija Witness radi na tome da pomogne korisnicima na mrežama da prepoznaju pouzdane video-snimke sukoba u Ukrajini i poziva platforme društvenih medija da pruže transparentnije smernice i alate.

Šef bezbednosne politike u kompaniji Meta potvrdio je u sopštenju da je lažni video Zelenskog uklonjen sa Fejsbuka i Instagrama.

"Brzo smo prelgedali i uklonili ovaj video zbog kršenja naše politike protiv obmanjujućih medija i obavestili naše kolege na drugim platformama", rekao je Natanijel Glečer.

Komentari (0)

Magazin