Tehnologija

"Jedna od najluđih biznis priča": Šest mogućih scenarija u sporu Maska i Tvitera

Komentari
"Jedna od najluđih biznis priča": Šest mogućih scenarija u sporu Maska i Tvitera
"Jedna od najluđih biznis priča": Šest mogućih scenarija u sporu Maska i Tvitera - Copyright Tanjug AP/Patrick Pleul

veličina teksta

Aa Aa

Tviter je tužio Ilona Maska kako bi pokušali da ga nateraju da završi proces kupovine te kompanije vredan 44 milijarde dolara i uz to su ga optužili za "neobične" i "zlonamerne" poteze koji su izazvali haos za poslovanje same platforme i cenu njenih akcija.

Mask je prošle nedelje rekao kako će odustati od kupovine Tvitera, navodeći da ta kompanija nije pružila dovoljno podataka o lažnim ili neželjenim nalozima na platformi. On je u ponedeljak naglasio da se sprema za "verovatno ružnu pravnu bitku", tvitujući mim čija je poenta da će ih na sudu naterati da iznesu informacije koje od njih traži.

Čitava ova saga zbunila je sve koji su je posmatrali sa strane, a jedan analitičar je situaciju nazvao "jednom od najluđih biznis priča ikada". Međutim, sada kada Mask želi da napusti dogovor o kupovini Tvitera a ta kompanija ga tuži, postavlja se pitanje koje sve opcije postoje.

Scenario 1: Dogovor se završava razlazom, bez ikakvih problema

Dogovor bi mogao da se okonča, a Mask, osnivač kompanije za električne automobile Tesla, mogao bi da plati naknadu za raskid od milijardu dolara, što je "džeparac" za najbogatijeg čoveka na planeti. U teoriji, ovo bi bila najlakša opcija za obe strane.

Međutim, malo je verovatno da će Mask tako lako otići, tvrde advokati Tvitera i En Lipton, profesorka prava na Univerzitetu Tulejn koja je specijalizovana za korporativne parnice.

Sporazumi o spajanju poput ovog su "dizajnirani da spreče kupce da napuštaju dogovore", rekla je Lipton za Euronews Next.

Mask, koji je takođe na čelu kompanije "Spejs Iks", optužio je giganta društvenih medija za "lažne i obmanjujuće predstave" o broju lažnih naloga na platformi, koji su ključni za njegov poslovni učinak.

Maskovi advokati takođe ukazuju na nedavna otpuštanja osoblja Tvitera i zamrzavanje zapošljavanja, za koje kažu da su u suprotnosti sa obavezom kompanije da nastavi normalno da radi. Ti argumenti mogu biti validni, ali ne i dovoljni za odustanak od kupovine, kaže Lipton.

"To nije dovoljno, osim ako može da pokaže da izjave (o lažnim nalozima) nisu samo lažne, već i da dramatično dovode u pitanje osnove dogovora", objašnjava ona, dodajući da "izgleda da Mask nije u pravu, ako se gleda iz pravničkog ugla".

"Tviter je morao da izdrži višemesečni haos zbog ovoga, akcionari su očekivali visoku cenu za svoje akcije, a kompanija je pretrpela javno poniženje i omalovažavanje. Drugim rečima, ako Mask plati samo raskid, on je pobedio", rekla je Lipton.

"Pitanje, dakle, nije samo da li Tviter pobeđuje, već i da li će sud ići do kraja i zahtevati od Maska da zaključi posao", dodala je.

Scenario 2: Tviter pobeđuje na sudu, Mask kupuje kompaniju

Argumenti i dokazi koje je izneo Tviter su ubedljivi i verovatno će proći zapaženo na sudu u Delaveru, koji ne gleda blagonaklono na sofisticirane kupce sa visoko plaćenim pravnim savetnicima koji odustaju od dogovora, rekao je Brajan Kvin, profesor prava na Boston Koledžu.

"Oni daju veoma jak argument da je ovo samo slučaj u kom se kupac pokajao. Na sudu u Delaveru morate da odgovarate za svoje greške, i to će Tviteru ići naruku", kaže Kvin.

Analitičar Morningstara Ali Mogarabi primetio je da je Tviter godinama davao svoju procenu lažnih i neželjenih naloga u regulatornim podnescima, dok je eksplicitno napomenuo da broj možda nije tačan s obzirom na uzorke i interpretaciju.

S obzirom na trenutne tržišne uslove, rekao je Mogarabi, Tviter takođe može imati čvrst argument da otpuštanja proteklih nedelja predstavi kao "običan tok poslovanja".

"Mnoge tehnološke firme su počele da kontrolišu troškove smanjenjem broja zaposlenih i/ili odlaganjem zapošljavanja novih ljudi. Otkazi zaposlenima na Tviteru ne mogu se sa sigurnošću pripisati bilo kakvoj promeni u načinu na koji je Tviter funkcionisao od kada su odbor i akcionari prihvatili Maskovu ponudu", kaže on.

profimedia

 

Kvin je rekao da Tviter ima mnogo dokaza - iz komunikacije sa Maskom o tome da li da zadrži ili otpusti zaposlene, kao i iz javnih tvitova milijardera - da odbaci njegove argumente za povlačenje iz dogovora.

Scenario 3: Mask pokušava da pregovara o ceni

Multimilijarder bi takođe mogao da pokuša da ponovo pregovara o preuzimanju Tvitera po nižoj ceni. Ovu taktiku je uspešno koristio globalni gigant LVMH pre dve godine, kada je grupa raskinula ugovor o kupovini Tifanija pre nego što je dobila popust.

Međutim, stručnjaci ne vide kako bi se Mask i Tviter mogli dogovoriti oko drugačije cene u ovom trenutku, s obzirom na to da su akcije platforme izgubile više od četvrtine vrednosti od kraja aprila.

Akcije Tvitera su se u utorak zatvorile na 34,06 dolara, što je povećanje od 4,3 odsto, ali i dalje daleko ispod 54,2 dolara, koliko je Mask pristao da plati za kompaniju.

To snažno sugeriše da Volstrit i dalje ima ozbiljne sumnje da će sporazum biti postignut.

Scenario 4: Tviter i Mask pristaju na nagodbu

Pravni stručnjaci kažu da Tviter ima jak pravni slučaj protiv Maska, ali da bi se mogao odlučiti za ponovni pregovor ili nagodbu umesto duge sudske borbe.

"Za Tviter, ovaj fijasko je scenario iz noćne more i čelnici će morati da prebrode bezbroj izazova koji predstoje, a koji se tiču zaposlenih i morala u kompaniji, prepreka u reklamiranju, pitanja investitora o lažnim nalozima, i tako dalje", kaže Den Ajvs, analitičar iz Vidbuša.

"Ovo će biti duga i ružna sudska bitka", kratko je objasnio Ajvs.

Lipton očekuje da će "svaki sudski postupak trajati mesecima, posebno zato što će Mask učiniti sve da ih oduži". Takođe, dodaje i da je "nagodba moguća", ali da se "čini kao da neće do nje skoro doći".

Unsplash

 

Scenario 5: Mask pobeđuje na sudu

U scenariju u kom Mask pobeđuje na sudu, on će uspeti da dokaže da mu je Tviter pružio "lažne i obmanjujuće" informacije (što je glavni argument u njegovom pismu upućenom platformi u petak), kao i da istiniti detalji imaju materijalno negativan uticaj na kompaniju. U tom slučaju, mogao bi da odustane od ugovora bez plaćanja naknade za raskid.

Mask je tvrdio da Tviter nije poštovao svoje ugovorne obaveze nakon što je potpisao sporazum o spajanju, rekavši da platforma nije pružila dovoljno detalja ili dokaza da pokaže da neželjeni ili lažni nalozi ne predstavljaju više od pet odsto svih naloga, kako kompanija procenjuje.

Maskovi advokati takođe tvrde da Tviter nije "tražio i dobio saglasnost pre nego što je odstupio od svoje obaveze da obavlja poslove na uobičajen način", a to se tiče otpuštanja nekoliko rukovodilaca. Međutim, stručnjaci kažu da je malo verovatno da će ovaj argument biti presudan za odluku suda.

Scenario 6: Mask će se predomisliti (ponovo)

Ekscentrični milijarder bi mogao još jednom da promeni mišljenje.

U proteklih nekoliko meseci, Mask je u više navrata to činio - pristao je da se pridruži Tviterovom odboru, zatim odlučio da to ne učini, stavio dogovor o kupovini Tvitera "na čekanje", zatim revidirao finansiranje ugovora i na kraju objavio da više ne želi da kupi kompaniju.

"Čini se da Mask uopšte nije zainteresovan za kupovinu kompanije. To se može promeniti kako se sudski spor bude odvijao i obe strane stekle novo razumevanje svojih relativnih pozicija, ali i verovatne odluke suda", rekla je Lipton.

Takođe, čini se malo verovatnim da bi neko drugi kupio Tviter, jer trenutno nije poznato da je bilo ko zainteresovan da bude novi vlasnik ove platforme.

Komentari (0)

Magazin