Tehnologija

Sukob Maska i Epla: Milijarder optužio "jabučicu" da želi da ukloni Tviter iz prodavnice aplikacija

Komentari
Sukob Maska i Epla: Milijarder optužio "jabučicu" da želi da ukloni Tviter iz prodavnice aplikacija
Sukob Maska i Epla: Milijarder optužio "jabučicu" da želi da ukloni Tviter iz prodavnice aplikacija - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask je optužio kompaniju Epl za pretnje da će ukloniti Tviter iz svoje prodavnice aplikacija, mada nije naveo razloge zbog kojih bi Epl to učinio. Novi šef Tvitera je takođe rekao da je ova kompanija prestala da se oglašava na Tviteru, što ga je navelo da upita "da li mrze slobodu govora".

U seriji objava na Tviteru, Mask je naveo da postoji mogućnost da ta aplikacija bude uklonjena iz Eplove ponude, i dodao da je "Epl zapretio da će ukloniti Tviter, ali ne želi da kaže zašto". Međutim, u odgovoru na komentar jednog korisnika, Mask je rekao da je za Epl prvenstveno problem način na koji se sadržaj moderira na Tviteru, pa bi to mogao da bude razlog, mada i dalje ne potpuno jasan.

Da bi situacija mogla biti ozbiljna, pokazuje i nedavna situacija u kojoj je u jednom podkastu u kom je gostovao Mask, voditeljka istakla da "za čoveka koji pravi rakete koje idu na Mars ne bi bio problem da, u slučaju zabrane, napravi sopstveni telefon".

Mask nije odbacio ovo u potpunosti, mada je rekao da bi razmišljao o toj ideji samo u slučaju krajnje nužde.  "Svakako se nadam da do toga neće doći, ali, da, ako ne bude drugog izbora, napraviću alternativni telefon", naveo je šef Tvitera.

Ranije ovog meseca, bivši šef Tvitera za poverenje i bezbednost koji je podneo ostavku nakon Maskovog preuzimanja kompanije, Džoel Rot, upozorio je na "katastrofalne" posledice ukoliko aplikacija bude izbačena iz ponude Gugla i Epla, odnosno njihovih prodavnica. Rot je za "Njujork tajms" naveo da bi takva situacija otežala milijardama potencijalnih korisnika da dopru do Tvitera.

Fil Šiler, koji vodi Eplovu prodavnicu aplikacija, izbrisao je nešto ranije svoj Tviter nalog što je mnoge navelo da pomisle kako se Maskov sukob sa ključnim distributerom aplikacije zaoštrava.

Sat vremena pre nego što je tvitovao o "pretnjama Epla", Mask je tvrdio da je ova kompanija većim delom prestala da se oglašava na Tviteru. 

"Epl je uglavnom prestao da se oglašava na Tviteru. Da li mrze slobodu govora u Americi", upitao je Mask, a zatim označio izvršnog direktora Epla Tima Kuka kome je tražio da mu razjasni "šta se ovde dešava", preneo je "Gardijan"

Procenjuje se da je Epl potrošio oko 130.000 dolara na oglase na Tviteru između 10. i 16, u odnosu na 220.800 dolara između 16. i 22. oktobra, nedelju dana pre nego što je Mask zaključio ugovor o kupovini Tvitera, izveštaj je firme "Patmatiks". 

Prošle nedelje, Mask je kritikovao Epl zbog naknade od 30 odsto koju naplaćuje programerima aplikacija, a objavio je i mim kojim sugeriše da bi "radije ušao u rat protiv Epla nego platio proviziju".

Društvene mreže uklanjane i ranije

Manje tehnološke kompanije godinama se žale na Eplovu čvrstu kontrolu prodavnice aplikacija, koja podrazumeva oštre standarde ali i već pomenuti udeo od oko trćine cene svake aplikacije. 

Epl i Gugl, koji vrši sličan nadzor nad glavnim tržištem za Android aplikacije, iskoristili su kontrolu nad svojim prodavnicama aplikacija da zabrane Parler, društvenu mrežu koja je bila namenjena pre svega konzervativcima. Kao razlog, naveli su  to da Parler nije uspeo da "uguši nasilnu retoriku nakon nereda na Kapitolu".

Pored Parlera, Epl  i Gugl su 2017. blokirali još jednu društvenu mrežu, Geb, koja je usmerena ka desnici, a kao razlog su naveli "kršenje politika kompanija". Obe kompanije su dopustile Parleru da se vrati nakon što su iz te aplikacije rekli da će poštovati njihova pravila, ali je Geb i dalje zabranjen. 

Maskove optužbe sada pre svega koriste republikanski poslanici i senatori u Kongresu SAD kako bi ponovo govorili o neophodnosti regulacije kada su u pitanju velike tehnološke kompanije, pre svega Epl i Gugl. 

Poslanik Ken Bak iz Kolorada i senator Majk Li iz Jute, republikanci u antimonopolskim komisijama Predstavničkog doma i Senata, zalagali su se za akciju u vezi sa antimonopolskim zakonodavstvom koje bi "olabavilo" kontrolu Epla i Gugla nad njihovim tržištima aplikacija, preneo je "Politiko".

"Moramo da okončamo duopol prodavnica aplikacija pre kraja ove godine. Niko ne bi trebalo da ima ovakvu tržišnu moć", napisao je Bak na Tviteru.

Li se takođe zalagao za usvajanje Zakona o otvorenim tržištima aplikacija, koji nastoji da zabrani kompanijama da daju prednost svojim prodavnicama aplikacija u odnosu na druge.

Taj zakon i druge antimonopolske mere usmerene na tehnološke gigante takođe imaju snažnu podršku demokrata u Kongresu, ali za sada se suočavaju sa slabim izgledima da budu usvojeni do kraja godine zbog tog ašto je veći fokus na državnom budžetu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin