Tehnologija

Ilon Mask proglasio "opštu amnestiju" od ponedeljka: Trampu, Kanje Vestu i TikTok influenseru već vraćeni Tviter nalozi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2022

-

17:49

Ilon Mask proglasio "opštu amnestiju" od ponedeljka: Trampu, Kanje Vestu i TikTok influenseru već vraćeni Tviter nalozi
Ilon Mask proglasio "opštu amnestiju" od ponedeljka: Trampu, Kanje Vestu i TikTok influenseru već vraćeni Tviter nalozi - Copyright AP Photo/Ringo H.W. Chiu, File

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask najavio je "opštu amnestiju" za Tviter naloge koji su bili suspendovani na toj društvenoj mreži, pa su mnogi korisnici zabrinuti jer je veći deo tih naloga bio sankcionisan zbog objava povezanih sa govorom mržnje.

Mask je u sredu pokrenuo anketu u kojoj pita da li treba ponuditi "opštu amnestiju nalozima pod uslovom da nisu kršili zakon ili se bavili eklatantnom neželjenom poštom", mada nije baš precizirao na koje zakone misli. Anketa je zabeležila više od 3,1 miliona glasova, a 72 odsto je bilo za "amnestiju".

"Ljudi su rekli svoje. Amnestija počinje sledeće nedelje. Glas naroda je glas Boga", napisao je Mask nakon što je glasanje završeno.

Neki od suspendovanih naloga koji bi mogli da se vrate pripadaju desničarskoj britanskoj komentatorki Kejti Hopkins, Dejvidu Djuku koji je bio na čelu "Kju klus klana", a tu je i Stiv Benon, nekadašnji savetnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Mada je "opšta amnestija" najavljena za sledeću nedelju, Mask je na Tviter već vratio neke od najpoznatijih ličnosti čiji nalozi su bili suspendovani iz različitih razloga. 

Donald Tramp

Bivši američki predsednik se često oglašavao na Tviteru sve dok njegov nalog nije trajno suspendovan u januaru 2021. nakon nereda na Kapitolu. Iz Tvitera su tada rekli da je to učinjeno kako bi se sprečio "rizik od daljeg podsticanja nasilja", a nakon zabrane Tramp je uzvratio pokretanjem sopstvene aplikacije za društvene mreže pod nazivom "Istina". 

Mask je 18. novembra pitao svoje pratioce na Tviteru da li bi Trampu trebalo dozvoliti da se vrati na platformu. Nešto više od polovine korisnika bilo je "za", a a dva dana kasnije Mask je potvrdio da će Trampov nalog biti ponovo aktiviran. I tada je novi šef Tvitera rekao da je "glas naroda, glas Boga".

Bez obzira na to što mu je nalog ponovo aktiviran, Tramp je ranije rekao da se neće vratiti na Tviter sve i da Mask kupi tu platformu, i da će umesto toga ostati na svojoj društvenoj mreži, preneo je Euronews Next

Kanje Vest (Je)

Šest nedelja nakon što mu je nalog suspendovan zbog antisemitskih objava, reper Kanje Vest je takođe ponovo dobio pristup Tviteru. Vratio se na sajt 20. novembra sa tvitom na kojem je jednostavno pisalo "Šalom", uz smajli. 

Prošlog meseca, brojni poznati brendovi prekinuli su saradnju sa njim nakon antisemitskih objava koje je Vest promovisao na Tviter i Instagram nalozima, uključujući Adidas koji je raskinuo ugovor o veoma popularnoj "Jizi" modnoj liniji.

Džordan Piterson

Kanadski psiholog i pisac Džordan Piterson vratio se na Tviter tokom vikenda nakon što je bio zabranjen tokom leta zbog kršenja politike Tvitera u vezi sa mržnjom.

Meta tvitova zbog kojih je Piterson zabranjen bio je transrodni glumac Eliot Pejdž, nekada poznat pod imenom Elen, kojim ga je i Piterson oslovljavao. Na jednom video-snimku može se primetiti da Piterson kaže kako bi "radije umro" nego izbrisao te tvitove.

Od svog povratka na platformu, Piterson je poslao brojne zahteve u vezi sa Maskom i budućnošću Tvitera, a između ostalog tražio je da platforma zabrani anonimnim nalozima da objavljuju uz verifikovane. 

Endrju Tejt

Do skoro "prognani" TikTok influenser Endrju Tejt je još jedna poznata ličnost čiji Tviter nalog je aktiviran poslednjih dana. 

Od kako se vratio na Tviter, Tejt je veoma aktivan i objavljuje iste onakve izjave zbog kojih je uklonjen sa još nekih društvenih mreža iz mnoštva razloga, uključujući i to što je žene nazivao "ličnom imovinom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin