Tehnologija

Mreža koja preti da zameni Tviter: Sve više korisnika prelazi na Hajv Socijal, mešavinu dve popularne aplikacije

Komentari

Autor: Euronews, Sarah Palmer

24/11/2022

-

14:00

Mreža koja preti da zameni Tviter: Sve više korisnika prelazi na Hajv Socijal, mešavinu dve popularne aplikacije
Mreža koja preti da zameni Tviter: Sve više korisnika prelazi na Hajv Socijal, mešavinu dve popularne aplikacije - Copyright hivesocial.app/Hive Social

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Ilon Mask preuzeo glavnu poziciju u Tviteru, budućnost ove društvene mreže postaje upitna. Naime, mnogi korisnici socijalnih mreža počeli su sve intezivnije da prelaze na Instagram i TikTok kao i da istražuju nešto novije i savremenije mreže kao što su Mastodon i Parler koji se sada doživljavaju kao određena alternativa Tviteru, piše Euronews.

U proteklih nekoliko dana, jedan novajlija među socijalnim mrežama, počeo je da privlači posebnu pažnju korisnika interneta. Naime, reč je o mreži Hajv socijal koja je u proteklih nekoliko dana dostigla više od dva miliona registracija.

Šta je Hajv socijal?

Reč je o kombinaciji Tvitera i Instagrama. Po izgledu veoma je sličan Tviteru. Možete da pratite ljude, oni takođe mogu da vas prate, a uz to imate mogućnost da lajkujete postove drugih korisnika. U pogledu dizajna postoji i opcija za deljenje velikih slika kao što su postovi, i to je ono što podseća na Instagram.

Nakon registracije, korisnici biraju svoja glavna interesovanja na osnovu kojih onda postoji mogućnost da im se predstavlja sadržaj koji je tome relevantan. Takođe postoji mogućnost da se postavi i pesma na profilu, što podseća na Majspejs. 

Za razliku od Tvitera, Hajv ima direktan hronološki fid. Takođe, ne sadrži ništa poput plavih potvrdnih oznaka za verifikovanje. Njen osnivač je Raluka Pop (24) je zapravo osmislila koncept za platformu dok je bila u srednjoj školi i pokrenula aplikaciju 2019. godine. Do sada je bila samouka koderka koja je najpre koristila aplikaciju sa samo jednim zaposlenim, ali je, nakon što je mreža privukla pažnju angažovala dodatnog programera.

Zašto toliko korisnika napušta Tviter?

Od kada je Ilon Maks preuzeo Tviter, postali smo svedoci sumnjivog niza događaja. Od 27. oktobra, prvog dana novog vlasnika, Mask je raspustio ceo upravni odbor. 

Milijarder je otpustio više od polovine radne snage i vratio nalog kontroveznog Donalda Trampa i repera Knjea Vesta. 

Jedna od glavnih tačaka kontroveze je Maskova definicija slobodnog govora na platformi. Postoje velika pitanja oko toga kako će moderirati sadržaj, ali i hoće li korisnici moći da govore ono što žele. Mnogi korisnici još uvek čekaju kakve će sve strategije povući Mask.

Čini se da neki korisnici zadržavaju svoje naloge i čekaju da vide kako će se stvari odvijati, dok su neki, poput glumice Vupi Golderberg, potpuno bojkotovali Tviter i uklonili nalog u roku od nekoliko sati od preuzimanja.

Komentari (0)

Magazin