Tehnologija

Sojuz MS-23 uspešno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2023

-

09:48

Sojuz MS-23 uspešno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu
Sojuz MS-23 uspešno pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu - Copyright Tanjug AP/Roscosmos State Space Corporation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruska svemirska letelica Sojuz MS-23, koja će u septembru odvesti kući astronaute Sergeja Prokopjeva, Dmitrija Petelina, kao i astronauta NASA Fransiska Rubija, pristala je noćas na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), javio je reporter agencije TASS iz ruskog Svemirskog kontrolnog centra.

Spajanjem je upravljano iz Kontrolnog centra u Moskovskom regionu.

Sojuz MS-23 je bez posade odleteo sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu 24. februara i trebalo mu je dva dana da stigne do MSS.

Sojuz MS-23 je doneo oko 430 kilograma tereta, u šta spada medicinska oprema, hrana, voda i oprema za održavanje stanice. Zalihe hrane koje su bile predviđene za isporuku bile su tri puta veće nego obično, rekao je svemirski inženjer Vladimir Solovjov.

Bilo je planirano da trojica astronauta završe misiju u martu, ali nisu mogli da odu jer je došlo do curenja na sistemu za hlađenje na Sojuzu MS-22. MS-22 će se vratiti sledećeg meseca na Zemlju, ali bez posade. 

Komentari (0)

Magazin