Tehnologija

Zbog lažne eksplozije kod Pentagona zadrhtala berza: Kompjuterski generisana fotografija prevarila milione ljudi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2023

-

19:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Jedna kompjuterski generisana fotografija postala je viralna, i nakratko uzdrmala američku berzu. Takođe, pokazala je da je sve teže razlikovati lažne vesti od pravih. U ponedeljak ujutru je lažni Tviter nalog koji je verifikovan (to je nedavno postalo moguće zbog novih pravila na Tviteru), pod nazivom "Blumberg fid", objavio fotografiju na kojoj se vatra i dim vide pored američkog Pentagona. Pisalo je da se dogodila velika eksplozija, i da su u pitanju "prvi izveštaji".

Ova fotografija koju je generisala veštačka inteligencija prevarila je mnoge korisnike, i one verifikovane, ali i mnoge medije, velike i male. Na jednom indijskom info kanalu je ova vest postala viralna.

Taj kanal je, povodom fotografije, otvorio čak i studio i pozvao stručnjake kako bi komentarisali to što vide.

O tome je izvestio i kanal "Raša tudej", koji se nešto kasnije izvinio korisnicima i naveo da je "preduzeo odgovarajuće korake da se informacija ispravi". Te mere, su, zapravo, podrazumevale da su obrisali tvit.

Zvanični Tviter nalozi koji nisu verifikovani, tvrdili su da nema eksplozije, ali su svi zajedno imali manje pregleda od lažne fotografije. Vatrogasci i policija u Arlingtonu bili su među onima koji su objavili da ne postoje opasnosti i nema požara.

Sve akcije su pale na američkoj berzi, mada su se brzo vratile. Ukupno je 17 minuta bilo potrebno od objavljivanja dezinformacije do ukidanja lažnog naloga, ali je šteta već bila napravljena. 

Uzrok konfuzije je, smatra se, ne samo lažna fotografija, već činjenica da je lažni nalog koji je objavio vest bio verifikovan.

To je bilo moguće zahvaljujući nedavno uvedenim pravilima Tvitera, prema kojima je dovoljno da se plati osam dolara mesečno kako bi neki nalog bio verifikovan i imao "plavu kvačicu" pored imena.

Komentari (0)

Magazin