Tehnologija

Maskova kompanija X tužila grupu nezavisnih istraživača iz CCDH za protivzakonito prikupljanje podataka

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2023

-

16:32

Maskova kompanija X tužila grupu nezavisnih istraživača iz CCDH za protivzakonito prikupljanje podataka
Tanjug/AP/Haven Daley - Copyright Tanjug/AP/Haven Daley

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija X, ranije poznata kao Tviter, tužila je danas grupu nezavisnih istraživača čije je istraživanje dokumentovalo porast govora mržnje na toj društvenoj mreži otkako ju je u oktobru prošle godine kupio američki milijarder Ilon Mask.

Maskova kompanija optužuje Centar za suzbijanje digitalne mržnje (CCDH) da je "namerno i protivzakonito" prikupio podatke, kršeći uslove korišćenja društvene mreže, kako bi sproveo svoje istraživanje, prenosi BBC.

Dodaje se da je CCDH dobio "neovlašćeni" pristup podacima preko softvera "Brandwatch" koji pomaže korisnicima da prate razgovore o brendovima na društvenim mrežama.

Kako se navodi, neimenovana treća strana je podelila svoje podatke za prijavu na "Brandwatch" sa CCDH čime je organizaciji omogućeno da dobije neovlašćeni pristup podacima.

CCDH je neprofitna organizacija sa kancelarijama u SAD i Velikoj Britaniji, a redovno objavljuje izveštaje o govoru mržnje, ekstremizmu ili štetnom ponašanju na društvenim mrežama kao što su X, TikTok ili Fejsbuk.

Organizacija je objavila nekoliko izveštaja koji su kritički nastrojeni prema platformi X, u kojima se detaljno opisuje porast govora mržnje protiv LGBT zajednice, kao i dezinformacije o klimatskim promenama od kada je Mask preuzeo tu društvenu mrežu.

Osnivač i izvršni direktor Centra Imran Ahmed rekao je za AP da njegova grupa nikada nije dobila sličan odgovor od bilo koje tehnološke kompanije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin