Zdravlje

Lek anastrozol licenciran u Engleskoj u prevenciji raka dojke: Smanjuje rizik od ove bolesti za gotovo 50 posto

Komentari

Autor: Tanjug

07/11/2023

-

13:32

Lek anastrozol licenciran u Engleskoj u prevenciji raka dojke: Smanjuje rizik od ove bolesti za gotovo 50 posto
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lek "anastrozol", koji se godinama koristi za lečenje raka dojke, sada je licenciran u Engleskoj kao preventivna opcija pošto su nedavna ispitivanja pokazala da taj lek može da smanji učestalost te bolesti za gotovo 50 odsto kod žena u postmenopauzi sa umerenim ili visokim rizikom od bolesti.

Procenjuje se da bi 289.000 žena u Engleskoj moglo da ima pravo na korišćenje tog leka u preventivne svrhe, objavio je BBC.

Ukoliko se svaka četvrta od njih prijavi za korišćenje leka, to bi moglo da pomogne u sprečavanju 2.000 slučajeva raka dojke u Engleskoj, saopštila je Nacionalna zdravstvena služba Engleske, navodeći da bi to zdravstvenoj službi moglo da uštedi 15 miliona funti na troškovima lečenja.

"Anastrozol" je prvi put kao preventivnu opciju preporučio Nacionalni institut za zdravlje 2017. godine, a njegovu upotrebu sada je licencirala Regulatorna agencija za lekove i medicinska sredstva.

Istraživanje je pokazalo da je "anastrozol" efikasniji u zaštiti od bolesti i da ima manje neželjenih efekata od tamoksifena koji je već dostupan kao preventivni tretman.

Rak dojke je najčešći rak u Engleskoj, sa više od 47.000 žena kojima se dijagnostifikuje svake godine.

Osam od 10 slučajeva dijagnostifikuje se kod žena starijih od 50 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin