Zdravlje

Nevakcinisani se tri puta češće zaražavaju kovidom u odnosu na vakcinisane: Stručnjaci objasnili i zašto

Komentari

Autor: Euronews

08/08/2021

-

07:54

Nevakcinisani se tri puta češće zaražavaju kovidom u odnosu na vakcinisane: Stručnjaci objasnili i zašto
Vakcina - Copyright AP/Melissa Melvin

veličina teksta

Aa Aa

Tri puta je manja verovatnoća da će se potpuno vakcinisana osoba zaraziti kovidom 19 u odnosu na nevakcinisanu, navode istraživači sa britanskog Imperial koledža.

Naime, nova studija pokazala je da se samo 0,4 odsto potpuno vakcinisanih učesnika u istraživanju zarazilo koronavirusom u periodu od 24. juna do 12. jula, u odnostu na 1,21 odsto nevakcinisanih.

Vakcinisani se, kako navodi istraživački tim, zaražavaju upola ređe čak i posle kontakta sa zaraženom osobom, nego nevakcinisani — 3,84 odsto uzorka u poređenju sa 7,23 odsto.

Rezultati studija zasnovani su na rezultatima 98.233 testova urađenih u kućnim uslovima u periodu od 24. juna do 12. jula.

Nakon analize rezultata testova, Imperial koledž je izjavio da potpuno vakcinisani ljudi ređe prenose virus na druge, jer u proseku imaju manje virusno opterećenje u organizmu.

"Ovi nalazi potvrđuju naše prethodne podatke koji pokazuju da obe doze vakcine pružaju dobru zaštitu od infekcije", rekao je profesor Pol Eliot, direktor programa Imperial koledža "React".

Ipak, istraživajne je ponovo dokazalo da postoji rizik od infekcije kod vakcinisanih jer, kako dodaje proferos Eliot, "nijedna vakcina nije 100 odsto efikasna".

"Od ranije znamo da potpuno vakcinisani mogu da se razbole od kovida 19", upozorava on. 

Istraživači naglašavaju da je 100 odsto svih pozitivnih uzoraka činile zaraze delta varijantom.

U prethodnom istraživanju istog instituta, koje je uzimalo u obzir PCR testove urađene od 20. maja do 7. juna, delta soj je bio prisutan kod 80 odsto novozaraženih.

"Poznato je da je delta varijanta visoko zarazna, a brojna istraživanja su do sada dokazala da se i vakcinisane osobe povremeno zaraze", rekao je Stiven Rajli, profesor dinamike zaraznih bolesti na Imperial koledžu.

Najviše inficiranih među mladima

Studija je takođe otkrila da je najveća stopa inficiranih bila u starosnoj grupi od 13 do 24 godine sa 1,56 odsto, dok je najniža kod osoba starijih od 75 godina sa 0,17 odsto.

Žene su bile pod manjim rizikom od zaražavanja sa 0,55 odsto u odnosu na muškarce sa 0,71 odsto.

"Moramo bolje da razumemo koliko vakcinisane osobe koje dođu u kontakt sa virusom mogu da razviju tešku kliničku sliku kovida 19, odnosno u kojoj meri šire virus", ističe profesor Rajli.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin