Zdravlje

Kada ćemo znati da li su vakcine bezbedne po trudnice i decu?

Komentari

Autor: Euronews

22/05/2021

-

11:26

Kada ćemo znati da li su vakcine bezbedne po trudnice i decu?
Kada ćemo znati da li su vakcine bezbedne po trudnice i decu? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Do kraja godine ćemo sigurno znati da li su vakcine efikasne i bezbedne za trudnice i decu mlađu od 12 godina, izjavili su zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Dr En Šuhet, glavna zamenica direktora CDC, rekla je da su trenutni podaci o trudnim ženama koje su pimičle vakcinu u trećem trimestru veoma pozitivni i ohrabrujući.

Centar će tokom leta prikupiti informacije o trudnicama koje su u različitim periodima trudnoće primile vakcinu. Očekuje se da će do kraja godine postojati dovoljno podataka da bi se odlučilo da li treba preporučiti vakcinu budućim majkama i deci od devet godina.

Dr Šuhet je naglasila važnost vakcinisanja trudnica, jer su one pod većim rizikom od težih kliničkih slika kovida 19.

"Trudnice koje se zaraze kovidom su u većoj opasnosti od ostalih", objasnila je ona.

Trudnice mogu da se vakcinišu ako žele?

CDC ne želi da se trudnice obeshrabre, ali je prestao to da preporučuje jer su istraživanja o dugoročnim efektima vakcina na trudnice i dalje ograničena, prenosi "Dejli mejl".

Dr Šuhet i dr Entoni Fauči tvrde da trudnice mogu da prenesu antitela na kovid 19 svom detetu, kroz placentu tokom trudnoće ili dojenjem nakon porođaja.

Američka Administracija za hranu i lekove (FDA) prošle nedelje je odobrila vanrednu upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Dr Rošel Valenski, direktorka Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da se trenutno izvode ispitivanja kako bi se utvrdila sigurnost vakcina u još mlađim starosnim grupama.

Više od 600.000 dece u starosnoj grupi od 12 do 15 godina primilo je vakcinu u prvoj nedelji ispitivanja.

Valenski se nada da će se efikasnost vakcine do kraja godine još više proširiti tako da obuhvati gotovo svu decu. Dr Fauči predviđa da će skoro sva deca imati pravo na vakcinu do prvog kvartala sledeće godine.

Tanjug AP/Matt Slocum

 

 

Smatra se da će informacije o tome da je vakcina potpuno bezbedna za trudnice i decu takođe  pomoći da se još više ljudi ohrabri i vakciniše.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin