Zdravlje

Istraživanja pokazala da li AstraZeneka i Fajzer štite i od indijskog soja

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

10:16

Istraživanja pokazala da li AstraZeneka i Fajzer štite i od indijskog soja
Istraživanja pokazala da li AstraZeneka i Fajzer štite i od indijskog soja - Copyright EPA/KATIA CHRISTODOULOU

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije istraživanje Zdravstvenog zavoda Engleske pokazalo je da su vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka efikasne u zaštiti ljudi od indijskog soja koronavirusa.

Analiza koja je sprovedena između 5. aprila i 16. maja, pokazala je da Fajzerove vakcine imaju efikasnost od 88 odsto u slučaju indijskog soja koronavirusa dve sedmice nakon uzimanja druge doze. S druge strane, protiv britanskog soja koronavirusa, Fajzerove vakcine pokazale su efikasnost od 93 odsto.

Naučnici su istražili i delovanje AstraZeneke na indijski soj koronavirusa. Prema podacima studije, AstraZeneka je, kada je reč o indijskom soju koronavirusa, pokazala efikasnost od 60 odsto što je šest odsto manje u odnosu na zaštitu koju vakcina pruža protiv britanskog soja.

Kako navodi britanski list Gardijan, razlog zašto postoji razlika u efikasnosti između dve vakcine mogao bi biti u tome što je vakcini kompanije AstraZeneka potreban nešto duži period kako bi dostigla maksimalnu efikasnost. Nakon toga, vakcina pruža znatno dužu zaštitu od korona virusa.

"Sada je sasvim jasno zašto je važna druga doza vakcina kako bismo osigurali najjaču zaštitu protiv koronavirusa i svih njegovih varijanti", rekao je Met Henkok, sekretar engleskog zavoda.

EPA/LUCA ZENNARO

 


S obzirom na zaštitu koju vakcine pružaju protiv različitih varijanti koronavirusa, istraživači su istakli da očekuju da vakcina dostigne maksimalnu efikasnost i kada je reč o smanjenju broja hospitalizacija te smrtnih slučajeva, prenosi portal Index.hr.

"Ova studija je pokazala da vakcine pružaju visok nivo zaštite protiv simptomatskih slučajeva zaraze indijskim sojem koronavirusa. Očekujemo da pruže istu zaštitu i u cilju smanjenja broja smrtnih ishoda kao i hospitalizacija zbog zaraze koronavirusom", rekao je šef imunološkog odeljenja zavoda u Engleskoj.

Od početka procesa vakcinacije u Engleskoj obavljeno je nekoliko istraživanja koja su rađena u cilju analiziranja efikasnosti vakcina u borbi protiv koronavirusa.

Prema tim podacima, program vakcinacije u Engleskoj je do sada sprečio više od 13.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa, kao i najmanje 39.100 hospitalizacija naročito starijih osoba.

Tanjug

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin