Novosti

U Španiju od 7. juna mogu i vakcinisani van Evropske unije, sertifikati pet vakcina će biti prihvaćeni

Komentari

Autor: Euronews

21/05/2021

-

14:06

U Španiju od 7. juna mogu i vakcinisani van Evropske unije, sertifikati pet vakcina će biti prihvaćeni
U Španiju od 7. juna mogu i vakcinisani van Evropske unije, sertifikati pet vakcina će biti prihvaćeni - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Španija od 7. juna planira da pusti sve vakcinisane osobe u državu bez obzira na zemlju porekla, izjavio je premijer Pedro Sančez na Međunarodnom sajmu turizma u Madridu.

Država će prihvatati potvrde o vakcinaciji svih osoba koje su primile obe doze bilo koje vakcine prihvaćene od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ili Evropske agencije za lekove (EMA), prenosi rtve.es. To su vakcine: Fajzer, AstraZeneka, Sinofarm, Moderna i Džonson&Džonson.

Dan nakon što je Evropska unija postigla dugo očekivani dogovor o digitalnim sertifikatima, Sančez je rekao da će povratak turizma biti ključni pokretač ekonomskog oporavka Španije. 

Od 24. maja Španija će dozvoliti turistima iz zemalja koje nisu članice EU, a koje su uspele da obuzdaju epidemiju, slobodan ulazak u zemlju (bez PCR testa), piše Rojters.

Na spisku onih koji će bez ograničenja moći da ulaze u Španiju naći će se Velika Britanija, Japan, Australija, Novi Zeland, Izrael, Singapur, Tajland, Južna Koreja i Ruanda.

"Oni su dobrodošli, i više nego dobrodošli bez ograničenja i zdravstvene kontrole," rekao je Sančez novinarima na sajmu.

Samo dve nedelje posle toga, tačnije od 7. juna svi vakcinisani koji su primili obe doze bilo koje vakcine odobrene od strane SZO ili EMA moći će slobodno da uđu u Španiju.

U slučaju dece starije od 6 godina, biće neophodno da se pokaže negativni PCR test urađen u zemlji porekla.

S obzirom na to da broj hotelskih rezervacija raste, Sančez kaže da će do kraja godine novi režim putovanja omogućiti oporavak turizma na 70 odsto u poređenju sa periodom pre pandemije.

Ovog leta predviđa se da bi dolasci mogli da dostignu 30-40 odsto broja poseta iz 2019. godine. Inače, broj stranih turista u Španiji opao je više od 80 odsto u 2020. godini.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja