Novosti

Evropska unija dobija digitalne kovid sertifikate od 1. jula: Evo kako će izgledati

Komentari

Autor: Tanjug

21/05/2021

-

12:33

Evropska unija dobija digitalne kovid sertifikate od 1. jula: Evo kako će izgledati
Evropska unija dobija digitalne kovid sertifikate od 1. jula: Evo kako će izgledati - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija od 1. juna uvodi Digitalne kovid sertifikate koji bi trebalo da obezbede povratak fundamentalnog prava slobode kretranja unutar EU, uz zaštitu putnika od zdravstvenih rizika.


U Evropskoj komisiji kažu da su u pitanju ”tri tipa sertifikata”: o vakcinaciji, negativnom testu, odnosno informaciju o oporavku od kovida, kao i da će biti besplatni za sve građane EU i izadavaće se u digitalnoj i papirnoj formi.

 

 


”Ovo je istorijski trenutak", izjavio je evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Rejnders je pozvao zemlje članice da se uzdrže od ”dodatnih restrikcija za one koji poseduju ove pasoše”, kao i da umesto PCR testova za prelazak granica prihvate i brze antigen testove.

”Kada je reč o vrstama vakcina, prihvataju se sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove, a na zemljama članicma je da odluče da li će prihvatiti druge. Postoji i fleksibilnost da se u sertifikate dodaju nove informacije kao što je trajanje imuniteta vakcinisanih ili oporavljenih”, dodao je Rejnders.

profimedia

Kada je reč o vrstama vakcina prihvataju se sve odobrene od Evropske agencije za lekove, a na članicma je da odluče da li će prihvatiti druge

Do 1. jula na nivou EU uspostaviće se mehanizam koji će omogućiti zemljama članicama da provere validnost sertifikata bez obzira gde su izati u Uniji.

Kada je reč o setrtifikatima o vakcinaciji koji su izdati od strane trećih zemlja, uključujući i Srbiju, u Komisji navode da će se voditi odvojeni razgovori o međusobnom priznanju sertifikata, a da je u međuvremenu predloženo zemljma članicama da prihvate dokaze o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja