Novosti

Usvojena preporuka! Bez ograničenja za putovanja u EU svima koji su primili neku od četiri vakcine priznate u Uniji

Komentari

Autor: T.S.

20/05/2021

-

13:54 >> 15:06

Usvojena preporuka! Bez ograničenja za putovanja u EU svima koji su primili neku od četiri vakcine priznate u Uniji
Usvojena preporuka! Bez ograničenja za putovanja u EU svima koji su primili neku od četiri vakcine priznate u Uniji - Copyright EPA/PHILIPP GUELLAND

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU danas je usvojio preporuku o izmenama privremenog ograničenja putovanja u Evropsku Uniju.

Neesencijalna putovanja će biti dozvoljena za sve građane trećih država koji su pre minimum 14 dana primili obe doze vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

U ovom trenutku reč je o vakcinama Fajzer/Bajontek, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson.

U Briselu za Tanjug kažu da preporuka stupa na snagu sutra, nakon objavlijvanja u Javnom glasniku, a da će njena primena zavisti od zemalja članica pojedinačno.

Države članice bi mogle da ukinu ograničenje za neesencijalna putovanja onima koji su primili neku od vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) za hitnu upotrebu, najmanje 14 dana pre ulaska u tu državu članicu.

U tu kategoriju spada i vakcina Sinofarm.

"Ovaj amandman odgovara na tekuće kampanje vakcinacije uvođenjem određenih olakšica za vakcinisane osobe i ublažavanjem kriterijuma za ukidanje ograničenja za treće zemlje. Istovremeno, uzima u obzir moguće rizike koje predstavljaju nove varijante postavljanjem mehanizma za hitne kočnice da bi se brzo reagovalo na pojavu varijante od interesa ili zabrinutosti u trećoj zemlji", navode iz Saveta EU.

Primena ove preporuke zavisiće od svake zemlje pojedinačno.

Glavni kriterijumi prema trećim zemljama

Da bi se ukinula ograničenja za putovanja za određenu zemlju, neophodno je da dnevni broj zaraženih nije viši od 75 na 100.000 stanovnika poslednjih 14 dana.

Napredak u vakcinaciji stanovništva i prisutni sojevi u toj državi takođe mogu da igraju značajnu ulogu.

Nema promene u pravilima oko "esencijalnih putovanja"

Putnicima koji ulaze u zemlje članice EU zbog opravdanih razloga, uključujući zdravstvene radnike, prekogranične radnike, sezonske poljoprivredne radnike, transportno osoblje, putnike u tranzitu, one koji putuju iz porodičnih razloga ili one koji dolaze na studije, i dalje bi trebalo da bude dozvoljeno da uđu u EU, bez obzira da li su vakcinisani ili iz koje zemlje potiču, piše na zvaničnom sajtu EK. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja