Novosti

Saudijska Arabija ublažava mere za strance koji dolaze avionom: Nova pravila i za državljane Srbije

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

14:15

Saudijska Arabija ublažava mere za strance koji dolaze avionom: Nova pravila i za državljane Srbije
Saudijska Arabija ublažava mere za strance koji dolaze avionom: Nova pravila i za državljane Srbije - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska Arabija je danas objavila da stranci koji dolaze avionom iz većine zemalja neće više morati u karantin ukoliko su se revakcinisali protiv kovida-19.


Putnici iz 20 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Indiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Ujedinjene Arapske Emirate i dalje ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju zbog mera kojim se sprečava širenje kovida, prenosi Rojters.

Civilna avijacija je saopštila da od 20. maja stranci koji dolaze u Saudijsku Arabiju, a koji su se revakcinisali ili preležali korona virus, neće morati da provode sedam dana u hotelskom karantinu, međutim, moraju da dokažu vakcinacioni sertifikat.

Trenutno je na snazi mera da stranci moraju u karantin na period od sedam do 14 dana, zavisno od države iz koje dolaze, i moraju da pokažu negativan PCR test.

Prema novim pravilima, svako ko je stariji od osam godina, a nije vakcinisan, mora u karantin po dolasku u Arabiju na sedam dana o svom trošku od 20. maja i da pokaže negativan PCR test šestog dana od ulaska uz zemlju.

Posetioci moraju da pokažu i polisu zdravstvenog osiguranja, kako bi pokrili eventualne troškove zbog kovida-19, a PCR test ne sme da bude stariji 72 sata od ulaska u avion.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je objavilo da je njihovim državljanima zabranjeno da putuju u 13 zemalja, direkno ili indirektno, bez specijalne dozvole.

Saudijci ne smeju u Libiju, Siriju, Liban, Jemen, Iran, Tursku, Jermeniju, Somaliju, Kongo, Avganistan, Belorusiju i Indiju.

Protokol za državaljane Srbije

Državljani Srbije koji imaju boravišnu dozvolu (iqama) sa važećom vizom ili neku od sledećih viza: poslovna, radna ili za posetu, mogu da uđu u zemlju uz obavezan negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, izdat od strane akreditovane laboratorije u Srbiji.

Od 20. maja 2021, pored negativnog PCR testa, biće obavezan i karantin (smeštaj u nekom od centara koji nadležni organ Saudijske Arabije odredi) za putnike koji nemaju dokaz o vakcinisanju sa jednom od sledećih vakcina: dve doze Fajzer-Biontek, dve doze Oksford-AstraZeneka, dve doze Moderna, jedna doza Džonson&Džonson.

Neophodno je putno zdravstveno osiguranje koje, između ostalog, pokriva puno bolničko lečenje od COVID-19, kao i troškove karantina. U slučaju da troškovi smeštaja tokom karantina nisu obuhvaćeni, snosi ih putnik.

Zabranjen je ulazak licima koja su bila u tranzitu ili boravila u nekoj od sledećih država: UAE, Egipat, Liban, Turska, SAD, VB, Nemačka, Francuska, Italija, Irska, Portugal, Švajcarska, Švedska, Brazil, Argentina, JAR, Indija, Indonezija, Pakistan i Japan. Zabrana se odnosi i na putnike koji su bili u tranzitu kroz bilo koju od navedenih 20 država u prethodnih 14 dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja