Novosti

Egipat privlači sve više turista: Broj posetilaca raste za pola miliona mesečno

Komentari

Autor: Tanjug

16/05/2021

-

19:51

Egipat privlači sve više turista: Broj posetilaca raste za pola miliona mesečno
Egipat privlači sve više turista: Broj posetilaca raste za pola miliona mesečno - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Egipat je optimističan u pogledu većeg broja posetilaca ove godine, a broj se od januara neprekidno povećava na oko pola miliona turista mesečno, rekao je ministar turizma i antikviteta Haled El-Enani za Rojters.


Prihod od turizma, važan izvor deviza za Egipat, opao je za 70 odsto u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa. Turizam obično čini do 15 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje, navodi Rojters.

Mesečni prihodi od turizma u aprilu su iznosili oko 500 miliona dolara, što je polovina onoga što je bilo pre pandemije. Ali Egipat se nada oporavku do kraja godine kada želi da vakciniše turističko osoblje u odmaralištima duž Crvenog mora i tom području pruži ime odredišta bez kovida, rekao je Enani.

"Više od 65 odsto (turista) dolazi u oblast Crvenog mora i južnog Sinaja, jer su to otvoreni prostori s vodenim aktivnostima. To je upravo ono što turista traži nakon kovida“, rekao je ministar.

Egipat i Rusija u aprilu su se složili da obnove sve letove dve zemlje u u razgovoru predsednika Abdela Fataha al-Sisija i Vladimira Putina, navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva.

"Kao što znate, rusko tržište je bilo veoma važno za Egipat. Do 2015. godine bili su na prvom mestu, oko 3,5 miliona turista godišnje“, kaže Enani.

Letovi iz Rusije za odmarališta Šarm el Šeik i Hurgadu obustavljeni su nakon pada ruskog putničkog aviona na Sinaju u oktobru 2015. godine, kada su život izgubile 224 osobe.

Komentari (0)

Putovanja