Novosti

EU konačno prelomila: Ukidaju se restrikcije za sve koji su primili obe doze vakcina

Komentari

Autor: Tanjug, AP

19/05/2021

-

12:39

EU konačno prelomila: Ukidaju se restrikcije za sve koji su primili obe doze vakcina
EU konačno prelomila: Ukidaju se restrikcije za sve koji su primili obe doze vakcina - Copyright EPA/ FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori zemalja članica EU na sastanku u Briselu jutros doneli su odluku o ukidanju putnih restrikcija za sve građane trećih zemalja koji su dobili obe doze vakcina, ta odluka do kraja nedelje trebalo bi da bude potvrđena na nivou Saveta EU.

Evropska unija odlučila je da se otvori za sve one koji su vakcinisani onim vakcinama koje su odobrene u EU, prenosi Asošijeted pres dok Njujork Tajms piše da će EU prihvatati sertifikate "svih vakcina koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija".

Budući da se približava letnja turistička sezona, ambasadori 27 država članica odobrili su taj predlog Evropske komisije, čija primena nije obavezujuća.

Čelnici EU pregovaraju o uvođenju digitalnih zelenih potvrda, čime bi počeli sprovođenje plana za vitalni spas nadolazeće turističke sezone.

Očekuje se da će Evropska unija potpuno otvoriti svoje granice za vakcinisane do početka juna. Zbog masovnog vakcinisanja širom zemalja članica EU, Evropska komisija odlučila je da je vreme za popuštanje mera.

Obaveza testiranja na koronu pre i posle dolaska ili odlazak u karantin i dalje će biti na snazi u pojedinim zemljama članicama, ali iz EU poručuju da će se i te mere postepeno popuštati kako vakcinisanje bude napredovalo i ako situacija u pojedinim zemljama bude bolja.

Digitalni sertifikat mogao bi da otvori više zemalja EU za putovanja unutar Unije krajem juna, čak i dok traje pandemija koronavirusa, kao i zabrinutost zbog novih sojeva virusa.

Takozvana digitalna zelena potvrda biće dokaz da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa, da ima negativan rezultat testa ili da je prebolela bolest. To je uvedeno kako bi se izbegla diskriminacija osoba koje nisu mogle da se vakcinišu.

Ko sada može u EU?

Prema trenutnim ograničenjima, građani samo sedam država, uključujući Australiju, Izrael i Singapur, mogu ući u EU bez obzira da li su vakcinisani.


U Briselu napominju da će se trenutna lista od samo sedam zemalja uskoro "značajno proširiti" i da bi na njoj trebalo da se nađe i Srbija, i to na osnovu napretka u vakcinaciji.

"Put do ukidanja restrikacija na ulazak u EU jeste i lista zemlja sa povoljnom epidemiološkom situacijom. Tu smo predložili da se prag inficiranih u poslednjih 14 dana na 100.000 stanovnika podigne sa 25 na 100 osoba", navode u Komisiji.

Prag od 75 novih slučajeva


Međutim, ambasadori EU su se odlučili za prag od 75 novih slučajeva, navodi agencija Rojters.

Kako bi vakcinisani mogli da uđu u EU, potrebno je da prime vakcinu koja je odobrena na nivou Unije ili vakcinu koja je na spisku Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu.

List "Njujork tajms", međutim, piše da zemlje članice zadržavaju slobodu dorade ovih mera ako žele da preduzmu konzervativniji pristup, što znači da bi neke evropske države mogle zadržati zahteve za negativnim PCR testovima ili karantinima za određene posetioce.

Evropski blok će, takođe, zadržati opciju "kočnice" u slučaju nužde, što je pravna alatka koja omogućava brzi povratak na restriktivnije uslove putovanja ako se pojavi pretnja od novog soja korona virusa.

Komentari (0)

Putovanja