Zdravlje

U Srbiji danas "zubato sunce", a moguće je i povećano zagađenje vazduha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2021

-

07:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U danu pred nama očekuje nas pretežno sunčano vreme. Nebo će biti prekriveno visokom i srednjom oblačnošću koja neće zaklanjati sunce, a nešto više oblaka zahvatiće samo krajnji zapad Srbije, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Ovog jutra u većini mesta izmereno je oko nula stepeni, dok je na Kopaoniku bilo čak 11.

"Ovo je slučaj temperaturne inverzije, koja je pokazatelj stabilne atmosfere.Kada se na visini nalazi topliji vazduh nego u prizemlju nema mešanja između slojeva na različitim visinama", ističe Gojković.

U danima sa slabim vetrom i bez vertikalnog mešanja vazduha dolazi do povećanog zagađenja, te su se veći gradovi Srbije i ovog jutra našli na listi najzagađenijih gradova sveta.

Tokom dana će temperatura biti oko 12 stepeni. Malo toplije samo na jugu, gde se očekuje do 14. podeljka.

Vetar slab, promenljivog pravca. Već sutra u blagom pojačanju i ustaljivanju na istočni i jugoistočni.

Kakvo nas vreme očekuje tokom vikenda?

Za vikend sa nešto više oblaka. Slaba kiša očekuje se u nedelju u planinskim predelima zapadne Srbije, dok će u ostatku zemlje biti suvo.

Slab i umeren jugoistočni vetar duvaće do ponedeljka kada će doći do njegovog pojačanja.

Početkom naredne nedelje, usled približavanja ciklona sa Mediterana, doći će do povećanja oblačnosti koja će mestimično doneti i slabe padavine.

Dakle, za vikend mirno, ali prohladno, a od nedelje promenljivo.

Oprez na putevima

Na autoputu E-75, od petlje Bujanovac do graničnog prelaza između Srbije i Severne Makedonije, vidljivost je zbog magle smanjena na 70 metara.

Na auto-putu E-75, od petlje Vladičin Han do petlje Vranje, magla smanjuje vidljivost na 100 metara, saopštilo je jutros Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Savetuje se maksimalan oprez pri vožnji i mole se učesnici u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja zbog pojave magle koja smanjuje vidljivost, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura i na putnim objektima preko reka.

Komentari (0)

Magazin