Zdravlje

Naučnici objavili prvu fotografiju omikron soja koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

11:17

Naučnici objavili prvu fotografiju omikron soja koronavirusa
Naučnici objavili prvu fotografiju omikron soja koronavirusa - Copyright EPA/CHRISTIAN CHARISIUS

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Hongkongu objavio je fotografiju omikron soja virusa korona, dobijenu uz pomoć elektronskog mikroskopa.

Naučnici Medicinskog fakulteta, uključujući stručnjake iz oblasti patologije i virusologije, uspeli su da naprave mikrofotografiju ćelije (Vero E6) bubrega majmuna zaražene sojem omikron, navodi se u saopštenju naučnika prosleđenom Sputnjiku. Kako su precizirali, na fotografiji sa malim uveličavanjem vidi se oštećenje ćelija sa otečenim vezikulama koje sadrže male crne virusne čestice.

Na mikrofotografiji sa većim uveličavanjem, vide se agregati virusnih čestica sa spajkovima virusa korona na površini. Ranije je objavljeno da su naučnici sa Katedre za mikrobiologiju ovog Univerziteta uspeli da izdvoje omikron soj iz kliničkih uzoraka što će omogućiti da se razvije vakcina protiv ovog novog soja.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da novi soj virusa korona B.1.1.529 (Omikron) "izaziva zabrinutost". Prema dosadašnjim zaključcima stručnjaka, novim sojem se mogu zaraziti i ljudi koji su već preležali korona-virus, kao i vakcinisani, dok simptomi variraju - od umora, do glavobolje i bolova u telu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin