Zdravlje

"18. novembra je došao pacijent sa čudnim simptomima": Doktorka koja je izolovala omikron ekskluzivno za Euronews Srbija

Komentari

Autor: Nataša Đulić Banović/Euronews Srbija

17/12/2021

-

14:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Omikron soj koji se pojavio krajem novembra u Južnoafričkoj Republici do sada je registrovan u skoro 80 zemalja sveta. Poučene iskustvom sa deltom, mnoge zemlje su uvele hitne mere kako bi sprečile širenje ovog soja, posebno kada ga je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) okarakterisala "zabrinjavajućom varijantom".

Dr Anželik Koci je jedna od prvih lekara u svetu koji su identifikovali omikron soj, a u razgovoru za Euronews Srbija objasnila je da je omikron varijanta sa više od 30 mutacija koja se vrlo brzo širi.
Objasnila je i kako je došlo do toga da otkrije ovaj soj nakon što je Južnoafrička Republika izašla iz trećeg talasa u kojem je dominirao delta soj.

"Pregledala sam nekih 600 pacijanata, pa mi je klinička slika delta soja dobro poznata. Taj pacijent je došao 18. novembra, sa drugačijim simptomima koji se nisu uklapali u delta soj. Ipak sam ga testirala. Inače, do tada, mi osam nedelja nismo imali nijedan slučaj kovida, i očekivali smo četvrti talas sredinom decembra, početkom januara, posle školskog raspusta i praznika", rekla je dr Koci za Euronews Srbija i nastavila:

"Tog jutra je pacijent bio pozitivan, kao i cela njegova porodica. Do kraja dana je bilo još sedam novih slučajeva. Upozorila sam nadležne da je reč o drugačijoj kliničkoj slici, ličila je pomalo na beta soj. U isto vreme, naše laboratorije su dobijale neuobičajene rezultate. Počeli smo da sekvenciramo uzorak i pet dana kasnije objavili svetu da postoji novi soj i nazvan je omikron"

"Potpuno su drugačiji simptomi od delte"

Dr Koci ističe da je do danas imala 90 pacijenata sa omikronom i kaže da je do sada viđala samo blagu kliničku sliku.

"To ne znači da se pacijent neće osećati bolesnim, imaće neku vrstu simptoma gripa, najčešće glavobolju i umor. Podseća na grip, kada vaš organizam napadne takav virus. Može doći do grebanja u grlu i suvog kašlja, sasvim drugačije od delta soja. Nijedan od 90 pacijenata koje smo videli i ja, i moje kolege nisu bili bolesni duže od nedelju dana. Uobičajeno vreme oporavka je 5 do 7 dana", kaže i dodaje da ako budu primljeni u bolnicu, pacijenti ostanu oko dva, tri dana što je drugačije od delta soja koji izaziva ozbiljnu bolest.

"Potreban je kiseonik, ako ga nemate pacijenti sa deltom umiru. To nije slučaj sa omikronom. Najnoviji podaci pokazuju da je stopa zaražavanja 28,5% za sedam dana. U sredu smo imali 24.785 pacijenata od 80.000 koji su bili pozitivni"

foto: screenshot/Euronews Srbija

 

Osvrnula se i na upozorenje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o visokoj prenosivosti kakva nikada nije viđenja. I sama kaže da tako nešto ne osporava, ali kaže da bi očekivali i veći pritisak na zdravstveni sistem da je delta u pitanju.

"Ako uporedite sa deltom, posle četiri nedelje, potpuno je bila drugačija slika. Naše bolnice do sada ne bi mogle da se nose sa tim. Ponegde su na intentivnoj nezi svega dva pacijenta. Inače, oko 90% pacijenata u intenzivnoj nezi nije vakcinisano. Za sada, vakcine još funkcionišu, mogu da vas zaštite. Podaci pokazuju da su malo manje efikasne protiv omikrona, a da više zaštite pružaju protiv delte. Ali opet, i ako ima manje zaštite, mi to ne vidimo"

"Možda će se omikron u Južnoj Africi i Evropi razlikovati"

Ističe da je, za sada u Južnoj Africi bolest blaga, ali da to možda neće biti slučaj u Evropi zbog drugih genetskih karakteristika.

"Znate, već su nam pričali da je 75 odsto našeg stanovništva preležalo kovid. Ali ono što mi vidimo na terenu je pola- pola. Dakle, 50 odsto pacijenata je nevakcinisano, bez prethodne kovid infekcije, i 50 odsto koji su imali prethodnu infekciju, ili su vakcinisani"

Dodaje da se mladi najviše zaražavaju upravo zato što među tom populacijom ima najmanje vakcinisanih.

"Ne zaboravite da Južna Afrika ima veliki teret HIV-a i tuberkuloze, posebno u prošloj godini. Ove bolesti nisu dovoljno kontrolisane. Slušam te argumente zašto imamo blažu kliničku sliku, a Evropa bi mogla da ima ozbiljnu. Opet, ne zaboravite da kod mladih u našoj zemlji ima puno obolelih od HIV-a"

Euronews Srbija

 

Rezultati nedavno objavljene studije pokazuju da se omikron brže umnožava u respiratornim organima, a ne tako brzo u plućima. To je potvrdila i dr Koci koja još jednom ističe da se još ne vidi strašan efekat koji je imala delta.

"Ako pogledam kliničku sliku, a znam šta sam videla kod delta soja i pogledam omikron, delta je jeziva varijanta. Ne kažem da nećete umreti od omikrona, možda hoćete, ali su vam šanse za preživljavanje mnogo bolje"

Iako Afrika još pokušava da nabavi vakcine da svoje stanovništvo imunizuje sa prve dve doze, u Evropi je odavno krenula vakcinacija trećom. Dr Koci kaže da je za sada bitno da se dobije bar jedna vakcina u kojoj god zemlji da se nalazimo, te da se o dodatnim dozama treba pričati ponajviše kada se radi o onima 50+ i ljudima sa komorbiditetima koji su imunokomprimovani.

"Sudar delte i omikrona bi bio katastrofa"

O potencijalnom sudaru delte i omikrona na koje lekari upozoravaju, dr Koci kaže da je u teoriji moguće.

"Zato nama treba da znamo ko nam leži na intenzivnoj nezi, ljudi sa omikron ili delta sojem. Ta informacija je veoma važna. Ne daj bože da se dva soja iskombinuju. Da uz omikron dobijete deltu, to bi bila katastrofa"

Za paniku koju je omikron stvorio u svetu delimično krivi i mediji koji ih "pritiskaju da kažu da imaju ozbiljno bolesne pacijente".

"A mi to još nismo videli. Čak i danas posle 90 pacijenata, ja ne mogu da vam kažem kako izgleda ozbiljno bolestan pacijent koji ima omikron soj. Možda smo mi drugačiji u Južnoj Africi, možda nam je imunitet drugačiji, možda toliko nemamo znanja da nismo ni primetili da nam je stanovništvo inficirano nekim sojem. Ne znam, jer očigledno se nešto drugačije dešava ovde nego u ostatku sveta", kaže i nastavlja:

"Evropa će znati kako će da odreaguje na omikron tek kada prođe kroz taj talas, i nadam se zbog Evrope, da će klinička slika biti ista kao kod nas. Iskreno se nadam", zaključila je dr Anželik Koci u razgovoru za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Magazin