Zdravlje

Evropa pod omikron sojem: U Sloveniji rekordan broj zaraženih, Velika Britanija "u stanju pripravnosti"

Komentari

Autor: Euornews Srbija, Tanjug

11/01/2022

-

16:28

Evropa pod omikron sojem: U Sloveniji rekordan broj zaraženih, Velika Britanija "u stanju pripravnosti"
Evropa pod omikron sojem: U Sloveniji rekordan broj zaraženih, Velika Britanija "u stanju pripravnosti" - Copyright profimedia, Tanjug AP/Michael Probst, Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Više od polovine populacije Evrope će, kako se očekuje, biti zaraženo omikron sojem koronavirusa u narednih šest do osam nedelja, izjavio je danas direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge.

On je dodao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

"U Evropi je zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida 19 u prvoj nedelji 2022. godine - broj zaraza se više nego udvostručio u periodu od dve nedelje", izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

"Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja", upozorio je.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan, i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente. Prema njegovim rečima, 26 zemalja je saopštilo da više od jedan odsto populacije svake nedelje oboljeva od kovida 19.

Kluge je rekao da, u aktuelnoj situaciji, škole treba da budu ustanove koje bi se poslednje zatvorile, i prve otvorile. Kazao je da je, zbog brzog širenja omikrona, neophodno provetravanje, povećanje higijenskih mera, kao i nošenje maski višeg nivoa zašite.

"Ovaj soj je veliki izazov"

Ukazao je da dramatični rastući broj inficiranih može dovesti do toga da neće biti nastavnika, a u zdravstvu medicinskog osoblja. Zbog toga, kaže, ovaj soj je veliki izazov, usled čega je neophodno fokusirati se na to da se širenje drži pod kontrolom.

Istakao je da je prioritet zaštita rizičnih grupa, preduzimanje preventivnih mera kod medicinskih radnika, kao i sprečiti posledice po zdavstveni sistem, škole i privredu. Kluge je kazao da su vakcine bitan instrument, jer pružaju zaštitu od težeg oboljenja.

EPA/IDA GULDBAEK ARENTSEN

 

Međutim, rekao je da dve doze nisu dovoljne, i da buster doza diže nivo zaštite. Njegova ključna poruka je da je neophodno da se treba zaštititi od zaraze, jer ima mnogo nevakcinisanih. Vrhunac omikron soja mogao bi, kaže, uslediti mnogo ranije nego što se očekuje.

Ukazao je da sve odluke o skraćenju karantina treba da se donose u kombinaciji sa testiranjem. Kazao je i da treba primeniti novi protokoli u lečenju, u koje bi trebalo uključiti nove lekove.

Smolvud: Brzi rast broja obolelih na Zapadnom Balkanu

Ekspert SZO Katrin Smolvud upitana za stanje na Zapadnom Balkanu kazala je da su neke zemlje kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina suočene sa brzim rastom broja obolelih.

"Vidimo dalje napredovanje omikron soja, a i dalje je na Balkanu prisutan i delta soj", rekla je ona, dodavši da raspoloživi PCR i brzi testovi dobro prepoznaju infekcije omikron sojem.

"Svako ko je pozitivno testiran trebalo bi što da bude izolovan", dodala je ona.

Na pitanje da li postoje novi sojevi Smolvud je, u vezi sa medijskim natpisima o "deltakron” soju, rekla da se najverovatnije radi o kontaminaciji u laboratoriji pre nego o novom soju.

Omikron u Evropi: U nekim zemljama rekordi, druge popuštaju mere 

U Sloveniji su u protekla 24 sata potvrđena 5.163 slučaja zaraze korona virusom, što je najviše od pocetka epidemije, a pripisuje se sada već dominantnom omikron soju.

"Omikron je drugačiji, pa će se zaraziti i mnogi koji su vakcinisani, ali vakcinacija štiti od težeg oblika bolesti i hospitalizacije", izjavio je ministar zdravlja Janez Poklukar.

On je za slovenačku TV rekao da je najveća pretnja za društvo to što teško oboleli pune bolnice, prenosi Hina. Pozvao je građane da se vakcinišu i dodao da istraživanja pokazuju da od težeg oblika bolesti donekle štiti već i prva doza.

Velika Britanija stavila je najveće privatne zdravstvene prakse u stanje pripravnosti ako dođe do toga da omikron soj koronavirusa preplavi bolnice Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Engleskoj.

AP Photo/Matt Dunham

 

"Milioni pacijenata su već dobili svoje testove i lečenje zahvaljujući našem postojećem ugovoru sa nezavisnim pružaocima usluga", rekao je glavni direktor NHS Dejvid Sloman, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi Gardijan, prema tromesečnom sporazumu, privatno medicinsko osoblje i ustanove biće stavljene u stanje pripravnosti kako bi podržale NHS ukoliko prijem u bolnicu ili odsustvo osoblja zbog kovida 19 ugroze pružanje hitne nege.

Sa druge strane, izgleda da stanje sa omikron sojem nije svuda jednako alarmantno. Tako će, na primer, Slovačka ublažiti antikovid mere nakon što je došlo do pada broja novih slučajeva, a novi soj omikron još nije potpuno zahvatio tu zemlju, kako je preneo AP.

Promene se odnose na ukidanje policijskog časa od večeras (trajao je između 20 i 5h), a kafići i restorani, prodavnice i ostale radnje će biti otvorene bez ograničenja.

Samo revakcinisne osobe i oni koji su se oporavili od kovida mogu da uđu u ugostiteljske, verske i trgovinske objekte. Osnovne i srednje škole su otvorene, ali đaci moraju da nose maske. Dok je bio aktuelan delta soj, Slovačka je imala rekordan broj obolelih, ali trenutno je broj novoobolelih u padu. Slovačke vlasti očekuju da će omikron postati dominantan krajem januara.

Omikron dominantan i u Srbiji

U odnosu na sam početak godine, broj pacijenata u kovid bolnici u Batajnici se povećao za desetak odsto, a trenutno se u toj ustanovi leči 346 građana, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi, izjavila je danas direktorka bolnic dr Tatjana Adžić Vukičević.

Ona je navela da je oko 25 pacijenata intubirano, dodajući da je njihovo stanje jednako teško, kao kod pacijenata koji su u bolnici ležali u septembru i oktobru prošle godine, što govori da se radi o delta varijanti virusa korona.

Vukičević ističe i da se, gledajući kliničke slike pozitivnih, virus širi "kao požar", te da se može zaključiti da je omikron varijanta dominantna u Srbiji.

Tanjug AP/Jeremias Gonzalez

 

"Jedina prednost i boljitak u odnosu na delta soj je to što se u više od 90 odsto slučaja, virus zahvata nos, grlo, sinuse i ne spušta se na pluća. Sreća je što, samim tim, veliki broj građana lečenje završi već u ambulantama", istakla je dr Addzić Vukičević.

Ona naglašava da svi koji su primili dve ili tri doze vakcine, a zatim se zarazili omikron varijantom, najčešće svoje stanje mogu lečiti u kućnim uslovima, te da često nemaju ni temperaturu već samo glavobolju. Kada je reč o starosnim strukturama, dr Adžić Vukičević kaže da u ovom talasu ima svih grupa, i starih i mladih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin