Zdravlje

Incident na sednici Svetske zdravstvene organizacije, prekinut izaslanik Etiopije

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

11:55

Incident na sednici Svetske zdravstvene organizacije, prekinut izaslanik Etiopije
Svetska zdravstvena organizacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Izvršnog odbora Svetske zdravstvene organizacije Patrik Amot prekinuo je u ponedeljak izaslanika Etiopije dok je pokušao da održi govor koji je sadržao kritike na račun generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adanoma Gebrejesusa.

Predsedavajući Amot je, takođe, odložio odluku o zahtevu Etiopije da se preispitaju postupci generalnog direktora SZO, prenosi agencija Rojters. Do incidenta je došlo na jednom od jednonedeljnih sastanaka Izvršnog odbora SZO na kojima će se raspravljati o kandidaturi aktuelnog generalnog direktora Gebrejesusa, iz etiopskog regiona Tigraj, za drugi mandat na čelu zdravstvene agencije UN-a.

Amot je na početku "hibridnog sastanka" u Ženevi poručio da će "ostaviti po strani" zahtev Etiopije da se istraži Tedros zbog navodnog podržavanja pobunjeničkih snaga koje se bore protiv etiopske vlade. Nijedan od 34 člana odbora, koji ne uključuje Etiopiju, nije uložio prigovor.

Međutim, ambasador Etiopije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi, Zenebe Kebede Korčo, kasnije je pokušao da održi virtuelni govor kritikujući Tedrosa, ali je dva puta bio sprečen da to učini i na kraju je prekinut nakon neprijatne razmene stavova.

"Dalja rasprava o ovom pitanju nije relevantna i stoga je van reda prema relevantnim pravilima procedure", izjavio je Amot, koji je iz Kenije, a koja je jedna od 28 zemalja koje su Tedrosa nominovale za drugi mandat na poziciji šefa SZO.

Pre nego što je njegova intervencija prekinuta, Zenebe je optužio Tedrosa da "koristi svoju kancelariju da unapredi svoje lične političke interese na račun interesa Etiopije". Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije optužilo je 14. januara Tedrosa, koji je bio etiopski ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova, za širenje dezinformacija o ratu na severu te zemlje. Ministarstvo je saopštilo da su Tedrosove izjave kompromitovale kredibilitet i nezavisnost SZO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin