Fokus

Direktor SZO: Pandemija ulazi u treću godini, svet je na ključnoj prekretnici

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

10:58

Direktor SZO: Pandemija ulazi u treću godini, svet je na ključnoj prekretnici
Tedros Adhanom Gebrejesus - Copyright Tanjug/AP/Salvatore Di Nolfi/Keystone

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas sve zemlje sveta da rade zajedno kako bi okončale akutnu fazu pandemije, navodeći da za to sada imaju sve raspoložive alate.

"Pandemija kovida 19 sada ulazi u treću godinu i mi smo na ključnoj prekretnici", izjavio je Gebrejesus na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom ministarkom razvoja Svenjom Šulc, a prenosi agencija Rojters.

Kako je dodao, za okončanje akutne faze pandemije je neophodno da sve zemlje rade zajedno.

"Ne možemo joj dozvoliti da nastavi da se odugovlači i da se tetura između panike i zanemarivanja", poručio je direktor SZO.

Tedros je rekao i da je Nemačka postala najveći donator SZO, ali nije naveo dodatne detalje.

Istovremeno, nemačka ministarka Šulc je istakla da je glavni prioritet Nemačke, koja je preuzela predsedavanje G7, okončanje pandemije širom sveta, i pozvala je na “masovno ubrzanje globalne kampanje vakcinacije“ kako bi se to postiglo.

Ovim događajem u Ženevi započinju jednonedeljni sastanci Izvršnog odbora SZO na kojima će se raspravljati o ključnim aspektima budućnosti te zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija, ali i o Tedrosovom drugom mandatu na mestu šefa SZO.

Omikron verovatno nije poslednji soj

Izjavio je da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji soj koji će se pojaviti u svetu i da je to konačnica pandemije i ocenio da su trenutni uslovi "idealni" da se pojavi još sojeva.

Međutim, Tedros je dodao da je moguće da će ove godine doći do kraja akutne faze pandemije, gde kovid predstavlja globalnu zdravstvenu urgentnu pretnju, pod uslovom da se strategije i "pomagala" kao što su testovi i vakcine iskoriste na pravi način, preneo je Rojters.

Govoreći na otvaranju sastanka izvršnog tela, Tedros je skrenuo pažnju da je omikron otkriven pre skoro 10 nedelja, a da je zabeleženo od tada 80 miliona slučajeva u svetu, više nego što ih je bilo u 2020. godini.

"Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet