Zdravlje

Rešena misterija epidemije dečjeg hepatitisa zbog kojeg je pojedinoj deci bila potrebna transplantacija jetre

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

22:46

Rešena misterija epidemije dečjeg hepatitisa zbog kojeg je pojedinoj deci bila potrebna transplantacija jetre
Rešena misterija epidemije dečjeg hepatitisa zbog kojeg je pojedinoj deci bila potrebna transplantacija jetre - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pronađen je verovatan uzrok misteriozne epidemije dečjeg hepatitisa, jer stručnjaci iz Velike Britanije veruju da su identifikovali uzrok nedavnog niza problema sa jetrom koji pogađaju malu decu širom sveta.

Istraživanja sugerišu da su se dva uobičajena adenovirusa vratila nakon što je lokdaun zbog pandemije kovid-19 okončan i pokrenula retke, ali veoma ozbiljne slučajeve hepatitisa, prenosi Bi-Bi-Si.

Smatra se da je pogođeno više od 1.000 dece u 35 zemalja, od kojih su mnogi mlađi od pet godina.

Navodi se da je nekima, uključujući i 12 dece iz Velike Britanije, bila potrebna transplantacija jetre kako bi im bio spasen život.

Dva tima istraživača, iz Londona i Glazgova, kažu da su bebe izložene tim virusima kasnije nego što je uobičajeno, a sve zbog ograničenja uslovljenih kovidom, propustile da ranije steknu imunitet na adenovirus, koji obično izaziva prehlade i stomačne tegobe.

Dodaje se da bi to moglo da objasni zašto su neki razvili neobične i zabrinjavajuće komplikacije na jetri.

Bi-Bi-Si navodi da većina dece koja se zaraze ovim tipovima virusa brzo se oporavi i nejasno je zašto neki onda razvijaju upalu jetre, pa bi možda genetika mogla da ima ulogu u tome igra.

Naučnici su isključili bilo kakvu povezanost sa koronavirusom ili vakcinama protiv kovida.

Jedna od istraživačica, profesorka Džudit Breuer, stručnjak za virologiju na Univerzitetskom koledžu u Londonu rekla je da kada se, tokom perioda izolacije, deca nisu mešala, nisu ni prenosila viruse jedni drugima.

Ona naglašava da deca tako nisu gradila imunitet na uobičajene infekcije s kojima bi se inače suočavali, ali kada su ograničenja ukinuta, deca su počela da se mešaju.

"Tada su virusi krenuli slobodno da kruže i ođednom su, zbog nedostatka prethodnog imuniteta, deca bila izložena čitavoj masi novih infekcija", navela je profesorka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin