Zdravlje

Slučaj žene koja se posle dvadeset godina probudila iz katatonije mogao bi da promeni psihijatriju iz korena

Komentari

Autor: Washington Post

03/06/2023

-

12:49

Slučaj žene koja se posle dvadeset godina probudila iz katatonije mogao bi da promeni psihijatriju iz korena
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj jedne žene koja se posle dvadeset godina provedenih u potpunoj katatoniji probudila, potpuno svesna svog života od ranije, mogao bi da promeni udžbenike psihijatrije i način na koji se dijagnostikuju pojedine bolesti.

Ejpril Burel razvila je psihoze u 21. godini i dobila dijagnozu šizofrenije, zbog koje je zapala u duboku katatoniju, nesposobna da komunicira ili brine o sebi. 

Međutim, nakon što je istraživač i psihijatar Sender Marks sa Kolumbija univerziteta čuo za njen slučaj i rešio detaljno da ga ispita, zajedno sa kolegama utvrdio je da pacijentkinja pored šizofrenije boluje i od lupusa. Zbog tog autoimunog stanja, njen organizam napadao je antitela koja su napadala mozak, naročito temporalne režnjeve, gde se javlja aktivnost povezana sa psihozama.

Njen slučaj, pokrenuo je istraživanje koje je otkrilo još najmanje dvesta pacijenata sa autoimunim bolestima koji su godinama bili institucionalizovani zbog psihijatrijskih simptoma. Otkrića upućuju da skriveni autoimuni i zapaljenski procesi mogu biti krivci za mnogo više psihijatrijskih sindroma, nego što se ranije mislilo. 

Prinskrin/Youtube/HESA Online Info

Dr Sender Marks

Nakon što je Ejpril podvrgnuta intenzivnoj imunoterapiji za neuropsihijatrijski lupus i tokom šest meseci primala steroide, ciklofosfamid i rituksimab, došlo je do velikog napretka. Iako je u početku i dalje imala psihoze, uspela je da povrati sećanja iz detinjstva, prepozna sve članove porodice i razgovara s njima. 

Njeno buđenje dalo je nadu mnogim pacijentima koji su izgubili veru u mogućnost oporavka, piše Washington Post, a zahvaljujući njemu pokrenute su i studije u Nemačkoj, Britaniji i drugim zemljama, kako bi se pronašli skriveni slučajevi autoimunih bolesti kod psihijatrijskih pacijenata.

"Oni su zaboravljene duše. Mi nećemo samo popraviti njihov život, nego ćemo ih i vratiti s mesta sa kog nismo mislili da mogu da se vrate", rekao je o ovom važnom otkriću Sander Marks.

On je sada na čelu novoosnovanog Centra za preciznu psihijatriju i mentalno zdravlje Univerziteta Kolumbija kom je Fondacija Stavros Niarhos ustupila 75 miliona dolara za nastavak istraživanja.

Marks veruje da bi osetljivi i jeftini testovi krvi ubuduće mogli biti standardni protokol za dijagnostiku kod pacijenata sa psihozama. 

Tokom ovog meseca Marks će prezentovati svoja dosadašnja otkrića na specijalnoj konferenciji. 

Komentari (0)

Magazin