Život

Zumba na balkanski način: Kardio trening, gubljenje kalorija i zabava

Komentari
Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Fitnes instruktorka Laura Cekić, poreklom iz Rumunije, prošle godine se doselila u Leskovac i donela zanimljiv način bavljenja fizičkom aktivnošću – balkansku zumbu.

Laura je dugo živela u Austriji, gde je upoznala supruga, poreklom Srbina, a kada je videla kako izgleda provod u jednoj kafani, dobila je inspiraciju da atmosferu prenese u fitnes salu.

"Kada sam prošle godine prvi put sa prijateljima bila u kafani, bila sam iznenađena kako svi znaju pesme i svi u restoranu i kafani znaju da igraju. Pomislila sam da je dobro da to pokušamo i na mom času zumbe. Želela sam da moji klijenti ne samo igraju, nego i pevaju", kaže Laura za Euronews Srbija.

Dobar kardio trening, gubljenje kalorija i zabava - sve je to zumba. Laurin trening počinje uz uobičajene pop pesme, a zatim se prelazi na domaće hitove. Kada se atmosfera i mišići dovoljno zagreju, krenu i novokomponovane narodne pesme.

Euronews

Laura Cekić

"Pokazali smo da se ti zumba pokreti, koji su se ranije igrali samo uz latino muziku, mogu igrati i uz srpsku muziku", kaže Milena Jovanović, menadžerka fitnes studija "Fithaus", u kom se održavaju neobični časovi zumbe.

"Verovatno je južnjački temeprament doprineo da su žene opuštenije i da više ne shvataju trening kao neko teško vežbanje. To je sada sat vremena opuštanja, druženja, dolaze i odlaze sa osmehom. Imamo i devojčice od sedam godina i žene do 65 godina, raznih profesija", dodaje sagovornica Euronews Srbija.

Uz ovakvu motivaciju, brže se dolazi i do rezultata, a Zorica Cvetković, jedna od polaznica časova zumbe kaže da je uz pomoć njih uspela da smrša.

"Ja sam u vreme kovida imala problem sa kilogramima, ugojila sam se 20 kilograma. Nikako nisam mogla da skinem i sada, malo po malo, smršala sam deset kilograma i vrlo sam srećna", ističe Cvetković.

Među polaznicama je i Hela Bidani iz Tunisa, koja živi u Srbiji već četiri godine.

"Ovo je neobično za mene, prvi put slušam ovu vrstu muzike. Došla sam zbog kilograma i polako ih gubim. Mnogo mi pomaže, aktivnija sam i uživam", kaže ona.

Laurina pozitivna energija i osmeh motivišu i van naših granica, pa balkanska zumba polako osvaja i Evropu. Marina Nestorović, zumba instruktorka iz Beča, doputovala je jer je želela lično da je upozna.

"Njena energija i energija cele grupe je prešla na mene. Smatram da balkanska zumba nije samo sport i ples - to je na neki način lek za dušu i drago mi je da je to motivacija za sve nas, da se već pleše u Srbiji, Sloveniji... Uskoro i sa mnom u Beču", kaže Nestorović.

Do tada, srpski, turski ili grčki melos, uz latino i pop ritmove, motivišu i inspirišu dame na jugu Srbije. Sve ih je više, pa će uskoro fitnes centar biti mali za sve zainteresovane da probaju balkansku zumbu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin