Život

Vlasnici pogrebnog preduzeća u Koloradu optuženi za prevaru: Pare uzimali, ali pokojnike nisu sahranjivali

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2024

-

23:10

Vlasnici pogrebnog preduzeća u Koloradu optuženi za prevaru: Pare uzimali, ali pokojnike nisu sahranjivali
Vlasnici pogrebnog preduzeća u Koloradu optuženi za prevaru: Pare uzimali, ali pokojnike nisu sahranjivali - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Džon i Keri Holford, vlasnici pogrebnog preduzeća u Koloradu, koji su u oktobru optuženi za nepropisno rukovanje sa gotovo 200 ljudskih tela, suočeni su sa novim optužbama za proneveru više od 880.000 dolara državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije kovida 19, saopštili su federalni tužioci.

Federalne optužbe uključuju 13 tačaka za prevaru i dve tačke za zaveru radi vršenja prevare, saopštilo je tužilaštvo SAD za okrug Kolorado, prenosi CNN.

Halfordovi su optuženi da su 882.300 dolara u zajmovima za ublažavanje pandemije  namenjenih za podršku malim preduzećima, koristili za druge stvari kao što su ''vozilo, višestruki odmori, zabava, obedovanje, školarina za maloletno dete, kriptovalute, kozmetičke medicinske procedure, nakit“ i artikle kupljene na platformi Amazon, navodi se u optužnici podignutoj u američkom Okružnom sudu u Koloradu.

Suđenje Halfordovim zakazano je za 6. jun, a par se takođe suočava sa federalnim optužbama nakon što je u oktobru otkriveno 190 ljudskih tela koja su nepropisno uskladištena u njihovoj pogrebnoj kući "Return to Nature" u Penrouzu u Koloradu. 

Tanjug/AP

 

Pogrebna kompanija je tvrdila da nudi "zelene sahrane", bez tečnosti za balzamovanje, u biorazgradivom kovčegu.

Žensko telo i najmanje 30 kremiranih posmrtnih ostataka pronađeni su u pogrebnoj kući u Denveru, nakon što je policija primila dojavu o neprijatnom mirisu koji dolazi iz zgrade, rekli su tada zvaničnici okruga Fremont.

Holfordove je u novembru uhapsio istražni biro Kolorada po 190 tačaka optužnice ''za zlostavljanje leša i krađe, pranje novca i falsifikovanje''.

U saveznoj optužnici se navodi da je par prevario svoje klijente tako što nije obezbedio kremaciju ili sahranu za pokojnika na šta se obavezao.

"Od septembra 2019, pa sve do oktobra 2023, Holfordovi nisu uspeli da kremiraju ili sahrane oko 190 tela", navodi se u optužnici. 

Muskogee County Sheriff's Office via AP, File

 

 

Oni se sumnjiče da su "prikupili više od 130.000 dolara od žrtava za usluge kremacije ili sahrane koje nikada nisu pružili", tvrde tužioci.

Halfordovi se suočavaju sa kaznom do 20 godina zatvora i novčanom kaznom do 250.000 dolara ako budu osuđeni u saveznom slučaju, navodi se u optužnici.

Rušenje pogrebnog preduzeća trebalo bi da počne u utorak, saopštila je prošlog meseca američka agencija za zaštitu životne sredine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin