Život

Medved koji je usmrtio džogera u Italiji biće preseljen u Nemačku: Sud dva puta poništio nalog da se životinja usmrti

Komentari

Autor: Tanjug

14/05/2024

-

17:50

Medved koji je usmrtio džogera u Italiji biće preseljen u Nemačku: Sud dva puta poništio nalog da se životinja usmrti
Medved koji je usmrtio džogera u Italiji biće preseljen u Nemačku: Sud dva puta poništio nalog da se životinja usmrti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ženka medveda koja je prošle godine usmrtila džogera u italijanskim Alpima, nakon pravne borbe oko njene sudbine, biće prebačena u novo stanište u Nemačkoj, saopštile su danas vlasti severne italijanske pokrajine Trento.

Nakon što je medved, poznat kao JJ4, napao 26-godišnjeg Andreu Papija na planini Peler u aprilu 2023. godine, vlasti Trenta izdale su naređenje za njegovo hvatanje i pogubljenje, ali je smrtna kazna suspendovana nakon žalbe organizacije za zaštitu životinja, prenosi Reuters.

To je drugi put da je sud poništio nalog da se JJ4 usmrti, a prva presuda datira iz 2020. godine, nakon što je medvedica napala i povredila dvojicu planinara, oca i sina, na planini Peler.

"JJ4 će biti prebačena do jeseni", rekao je zvaničnik Trenta iz odeljenja za turizam i lov Roberto Failoni za lokalni dnevnik Korijere del Trentino, dodajući da će životinja naći novi dom u Parku za medvede Vorbis u centralnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.

Odluka je usledila nakon što je organizacija za zaštitu životinja LAV saopštila da je došla u posed medicinske dokumentacije koji pokazuju da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u "teškom stanju stresa".

Failoni je negirao da je to bio slučaj.

Na području oko grada Trenta, koje je ponovo naseljeno medvedima od 1999. godine u okviru programa koji finansira EU, desilo se nekoliko napada medveda poslednjih godina, što je otvorilo pitanje kako postići uspešnu kohabitaciju sa životinjama, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin