Život

Putinov šest metara dugačak sto glavna šala na društvenim mrežama, a znate li po čijoj porudžbini je pravljen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Jutarnji list

17/02/2022

-

08:22

Putinov šest metara dugačak sto glavna šala na društvenim mrežama, a znate li po čijoj porudžbini je pravljen?
Vladimir Putin - Copyright Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Na društvenim mrežama se već danima dele brojni memovi nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ugostio francuskog predsednika Emanuela Markrona za šest metara dugačkim stolom. Makron je prilikom sastanka sa ruskim kolegom morao da se drži na distanci jer je, kako su objavili mediji, odbio zahtev Kremlja da uradi ruski test na kovid 19. 

Iako je njihov sastanak zbog aktuelne napete situacije na rusko-ukrajinskoj granici sigurno bio ozbiljan, neki su ovaj susret za dugim stolom pretvorili u šaljivu partiju stonog tenisa, drugi su primetili da između Putina i Makrona ima mesta za sve učesnike Tajne večere.

U istoj "scenografiji" potom se našao i nemački kancelar Olaf Šolc, tako da je internetom nastavljeno kruženje šaljivih komentara, poput onih da sto predstavlja klizalište ili klackalicu.

"Osvanule" su i duhovite fotomontaže, a neke od originalnijih napravio je hrvatski umetnik Željko Badurina, piše Jutarnji list. Među njima je i ona na kojoj se preko puta Putina našla umetnica Marina Abramović, drugi put je umetniku kao inspiracija poslužio Džon Travolta iz scene filma "Pulp Fiction", a treći put je na stolu zaplesao Majkla Džekson, u tamnim kožnim pantalonama, belim cipelama i u prepoznatljivoj sceni iz njegove ranije faze.

Sto bi danas koštao oko 100.000 evra

Beli sto, dugačak šest metara za kojim ruski predsednik ovog meseca prima strane lidere, napravljen je u Italiji. U pitanju je porodična firma "Hrast".

"Taj sto je zaista vrh ledenog brega. Sveukupno, napravili smo nameštaj za oko 70 soba. Ima i većih stolova", rekao je za Rojters Renato Polonja iz pomenute firme, uz objašnjenje da su pomenuti predmeti izrađeni na osnovu ugovora sa Kremljom od 1995. do 1997. godine, u vreme Borisa Jeljcina.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Polonja je rekao da je ploča stola napravljena iz jednog komada bukovog drveta, a oslonjena je na tri izdubljena drvena nosača. Lakiran je u belo i pozlaćen na ivicama.

"Da danas želite da kupite nešto slično, koštalo bi oko 100.000 evra. Bilo je divno svuda gledati fotografije stola. Nadajmo se da će doneti sreću i sprečiti rat", navodi Italijan.

Firma "Hrast" je opremila 7.000 kvadratnih metara u Kremlju, na dva sprata, uključujući i predsednikove privatne prostorije.

Polonja je objasnio da je prostor uništio Josif Staljin, pa su ruski dizajneri pretražili arhive kako bi vratili stari izgled, pre revolucije iz 1917. godine.

Ugovor je bio vredan između 40 i 50 miliona evra, a sav nameštaj je izrađen u Italiji i zatim prevezen u Rusiju. Kroz džinovske skenere je proveravano da li ima grešaka, pre nego što su uneti u Kremlj.

To je najveća pojedinačna narudžbina koju je "Hrast" ikada imao, ali Polonja kaže da njegova firma radi širom sveta.

"Hrast" je osnovao deda Renata Polonje, a danas zapošljava oko 50 radnika.

"Ovo je najbolje od Italije - porodične firme u kojima se veštine prenose s kolena na koleno", zaključio je Polonja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin