Život

"Pravno mrtvi", ali veruju da to nije zauvek: U Arizoni oko 200 zamrznutih tela koji čekaju da nekad budu "oživljeni"

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2022

-

08:59

"Pravno mrtvi", ali veruju da to nije zauvek: U Arizoni oko 200 zamrznutih tela koji čekaju da nekad budu "oživljeni"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Unutar američke ustanove Alkor-Lajf Extension fondacije koja se nalazi u Arizoni nalazi se trenuno 199 tela ljudi i skoro 100 kućnih ljubimaca koji su smešteni unutar tečnog azota, a plan je da nekada u budućnosti budu oživeljeni kada tehnologija bude dovoljno napredna da to postigne, piše Euronews.

Prostorija u kojoj se tela nalaze je puna portreta ovh pacijenata, a jedna od njih je Matherin Naovaratopong sa Tajlanda koja je život izgubila u ranoj mladosti.

Predsednik ove fondacije Maks Mor rekao je za Euronews da je poslednji pacijent kod njih došao pre tri godine.

"Ona je naš najmlađi pacijent. Ovde leži nepune tri godine, a preminula je zbog raka mozga. Oba roditelja su joj lekari, imala je više operacija na mozgu, ali ništa nije dalo efekta", rekao je Mor.

Kako je naveo, u objektu leže pacijenti koji su samo "pravno mrtvi", ali ne i biološki i veruje da bi krionika, proces smrzavanja na niskim temperaturama, mogla da bude njihov spas. Objašnajva da je ovaj proces dosta komplikovaniji od samog zamrzavanja i odmrzavanja.

Naime, nakon što pacijent bude proglašen pravno mrtvim, telo će biti natopljeno u ledenom kupatilu. Tokom ove procedure se koristi mehaniki CPR uređaj koji obezbeđuje cirkulaciju krvi i lekove kako bi se ćelije zaštitile od oštećeja. 

Mor kaže da ova sprečava pacijenta da se vrati u svest i pojavu krvnih ugrušaka. On takođe dodaje da je održvanje krvnog pritiska ključno za održivost, baš kao i u procesu doniranja organa. Navodi da tela tehnički nisu zamrznuta.

"Nama nije cilj da zamrznemo pacijenta, već da ih vitrifikujemo. Razlog je taj što kada se ohlade na temperaturi ispod nule, rastvor će, umesto da se kristališe postati sve gušći i gušći i to će biti kao stakleni blok koji drži sve ćelije na mestu bez ikakve unutrašnje strukture i tako ih ne oštećuje", objasnio je on.

Kaže da je procedura jako prosta, i da nakon ovakvog zamrzavanja nije važno koliko je telo bilo u takvom stanju.

"Kada dostignemo tu tačku, oko minus 110 stepeni, telo postaje zaista čvrsto i apsolutno se ništa ne dešava u njemu. Nema nikakve biohemijske reakcijske aktivnosti, svakako nema neurološke aktivnosti. Tada nije važno da li ste čekali dan ili 100 godina, telo će biti isto kao pre zamrzavanja", kazao je.

Da li je to na granici sa naučnom fantastikom?

Moreova supruga, futurista i autorka projekta Nataša Vita More veruje da oni koji su se opredelili za krioprezervaciju neće biti usamljeni kada ožive.

"Oni će najverovatnije imati članove porodice ili prijatelje koji su se takođe prijavili za ovo. Osoba je imala rak ili neku drugu vrstu bolesti je oživela izlečena i popravljena", rekla je.

Za dr Arutura Kaplana direktora Odeljenja za medicinsku etiku i profesora na Medicinskom fakultetu Grosman Univerziteta u Njujorku ideja o krionici nije ništa drugo do "diskusije u studenstkom domu".

"Dakle, na kraju, mislim da je ovo zamrzavanje sebe u budućnost poprilično naučna fantastika. Po meni, to je nešto na nivou teme u studentskom domu. Ne možemo da pričamo o tome kao o kesici graška", rekao je on.

Komentari (0)

Magazin